Hlavní obsah

Soka v lásce umlátil kladivem, dostal 14 a půl roku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Jaroslav Hrdlička, který kladivem a nožem brutálně zavraždil přítele své nevlastní sestry, do které byl sám zamilovaný, si odsedí ve vězení 14,5 roku. Vrchní soud v Praze zamítl odvolání obhajoby i obžaloby a potvrdil březnový rozsudek plzeňského krajského soudu.

Foto: Marek Badal, Novinky

Odsouzený Jaroslav Hrdlička u soudu.

Článek

Předseda senátu Martin Zelenka zamítl obě odvolání s tím, že plzeňský soud rozhodl správně a úměrně přihlédl k okolnostem.

„Soud přihlédl ve prospěch obžalovaného k jeho dosud řádnému životu a i do jisté míry k jeho rozčilení v momentě činu. Nicméně se obžalovaný dopustil jednání v přímém úmyslu, navíc z malicherného důvodu, na mladém člověku, který měl celý život před sebou,“ zdůvodnil rozhodnutí Zelenka. Hrdlička se k činu přiznal a spolupracoval s policií na vyšetřování, což byly také důvody pro zamítnutí odvolání.

Celá věc mě strašně mrzí. Rád bych se omluvil rodině. Chtěl bych to vzít zpátky.
odsouzený

Státní zástupkyně Eva Prskavcová požadovala po odvolacím soudu zvýšení trestu, kvůli zákeřnému a surovému způsobu napadení. Jako jedinou polehčující okolnost připustila dosavadní trestní bezúhonnost obžalovaného.

Hrdličkův obhájce Tomáš Záras se naopak pro svého klienta domáhal snížení trestu. „Čin byl spáchán způsobem, který směřoval k co nejrychlejšímu usmrcení za daných podmínek. V tomto případě byla surovost účelem,“ snažil se zmírnit trest Záras.

„Celá věc mě strašně mrzí. Rád bych se omluvil rodině. Chtěl bych to vzít zpátky, ale to nejde,“ zpytoval svědomí před soudem zlomeným hlasem sám Hrdlička

Byl zamilovaný 

Devětadvacetiletý Hrdlička z Tymákova u Plzně loni v půlce září zavraždil Ondřeje Brejchu, přítele své nevlastní sestry Veroniky. Sám byl totiž do ní zamilovaný a neunesl fakt, že má někoho jiného. K vraždě se přiznal a plzeňský soud ho v březnu potrestal 14,5 lety ve věznici s ostrahou.

"Základním důkazem bylo doznání obžalovaného. Měli jsme též k dispozici auto, ošacení a nůž pachatele. Na všem byla lidská krev, DNA profil odpovídal DNA zavražděného Ondřeje Brejchy," uvedl tehdy předseda senátu plzeňského soudu Martin Kantor.

Muž z Tymákova se přiznal k vraždě soka v lásceVideo: Patrik Biskup, Právo

„Jeho čin změnil v několika vteřinách životy řady lidí. Pykat bude nejen obžalovaný, ale i jeho příbuzní, zejména prarodiče a čtyřletý syn. Rovněž i rodina zavražděného," dodal soudce.

Prosil za odpuštění

„Chtěl bych poprosit, aby mi všichni odpustili," žádal muž loni po vraždě na policii. „Veroniku jsem miloval, ale Ondrovi jsem to nikdy neřekl," přiznal.

Jeho nevlastní sestra lásku ale neopětovala. „Několikrát jsem mu zvýšeným hlasem řekla, že jeho vztah ke mně nemá význam," řekla před soudem mladá žena.

Bydleli pod jednou střechou

Se svým přítelem se seznámila v srpnu 2012, tedy asi dva měsíce po smrti rodičů. Nejprve bydleli v bytě na Klatovské třídě v Plzni, ale pak jim došly peníze, dokonce jim odpojili elektřinu a plyn. Hrdlička jim tehdy podal pomocnou ruku a nabídl jim, ať se nastěhují do domu v Tymákově. V té době tam bydlel on a jeho druhá nevlastní sestra s přítelem.

„Vím, že Jaroslav byl do mě zamilovaný. Řekla jsem to Ondrovi a ten byl z toho špatný," řekla soudu Hrdličkova nevlastní sestra Veronika. V osudný den jel Jaroslav jejího přítele vyzvednout do Plzně. „Vůbec se mi neozýval, a to nebylo obvyklé. Vždycky se z práce vrátil. Čekala jsem na něj do půlnoci a pak jsem usnula," popisovala soudu mladá žena.

Pohádali se kvůli přítelkyni

K činu došlo mezi obcemi Mešno a Příkosice. „Cestou jsme se hádali kvůli Veronice, on říkal, že už se mu nelíbí, že přibrala a že vypadá jako kluk. Já jsem řekl, že ji miluju a pak jsem ho udeřil zezadu kladivem. Už nevím kolikrát. Pak jsem sáhl po noži a bodl jsem ho," popsal muž, jak se vražda udála.

„Po chvíli mi došlo, co se vlastně stalo. Chtěl jsem ho odvézt do nemocnice. Jenže mi došlo, že to by byl konec," řekl Hrdlička. Tělo muže pak naložil do auta a odvezl ho do lesa mezi Šťáhlavice a Kornatice, kam jej odtáhl do křoví. Mrtvolu našel až po několika dnech houbař.

Za vraždy sedí i jeho bratr

„Nechápu to. Měli jsme s Jaroslavem hezký vztah. Vyrůstali jsme spolu odmalička. Dnes už k němu nic necítím, není to můj bratr," pronesla před soudem Veronika.

Za vraždu sedí i Jaroslavův mladší bratr Vojtěch, který v létě 2012 sekerou zavraždil svého otce a nevlastní matku. Od soudu dostal 19 let vězení.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám