Hlavní obsah

Za vraždu ze zhrzené lásky si muž z Tymákova odsedí 14,5 roku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Za vraždu kvůli zhrzené lásce si Jaroslav Hrdlička (29) z Tymákova na Plzeňsku odsedí 14,5 roku ve věznici s ostrahou. Ve středu ho tam poslal Krajský soud v Plzni. Navíc musí pozůstalým zaplatit 175 tisíc korun jako odškodné. Hrdlička loni v září zabil přítele nevlastní sestry, do níž byl zamilovaný. Praštil ho kladivem do hlavy a pak ho dvakrát bodl nožem do krku. Těla se potom zbavil v lese.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Hrdlička u středečního soudu

Článek

„O vině obžalovaného - tedy, že poškozeného záměrně usmrtil, není pochyb. Tvrzení státního zástupce, že čin plánoval, prokázáno nebylo. Způsob vražedného útoku lze považovat za zvlášť surový,“ uvedl předseda senátu Martin Kantor.

Podle něho soud vzal v úvahu, že jde o netrestaného člověka. „Zohlednili jsme také jeho plnohodnotné doznání, které bylo stěžejním usvědčujícím důkazem,“ dodal soudce.

„Veroniku jsem miloval. Ctil jsem, že má přítele, i když se k ní choval hrozně,“ vypovídal Hrdlička na policii a před soudem na tuto výpověď odkázal. V den vraždy se podle svých slov s poškozeným Ondřejem pohádal právě kvůli Veronice.

„Jeli jsme pro nějaký šrot. Ondra na ni zase začal nadávat, že je neschopná. Odpověděl jsem mu na to, že ji miluju, on do mě strčil a já se už nedokázal udržet,“ řekl Hrdlička.

Jaroslav Hrdlička je podezřelý z vraždy Video: Patrik Biskup, Právo

Nejprve prý přemýšlel o tom, že Ondřeje odveze do nemocnice, pak si to ale rozmyslel. „Uvědomil jsem si, že by se to zase všechno vrátilo,“ dodal.

Jeho nevlastní sestra mu lásku neopětovala. „Výslovně jsem ho upozornila, že jeho vztah ke mně nemá význam," uvedla před soudem mladá žena.

Zabít soka v lásce Hrdlička podle všeho plánoval. Pětadvacetiletého muže pod záminkou společného melouchu vylákal mimo dům a během cesty v dodávkovém voze ho napadl.

Vraždil i bratr odsouzeného  

„Na lesní cestě mezi obcemi Mešno a Příkosice obžalovaný zastavil, aby se oba mohli převléci do pracovního oblečení. Přitom mezi nimi došlo k rozepři ohledně ženy, která byla přítelkyní poškozeného a do které byl současně zamilovaný i obžalovaný,“ sdělil státní zástupce Martin Rykl s tím, že Hrdlička pak muže, který stál v zavazadlovém prostoru vozidla otočený zády, udeřil zezadu do hlavy kladivem.

„Poškozený upadl na podlahu vozu, poté k němu obžalovaný přiskočil a ještě ho bodl nožem do pravé strany krku,“ dodal.

Ve vězení už je od loňského dubna Vojtěch, mladší bratr Jaroslava, který si odpykává 19 let za brutální dvojnásobnou vraždu otce a macechy. [celá zpráva]

Oba bratři Hrdličkové tvrdí, že byli otcem a nevlastní matkou v dětství vystavováni psychickému týrání a ponižování. To byl také motiv, proč je Vojtěch zabil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám