Hlavní obsah

Muž si za vraždu otce a nevlastní matky sekerou odsedí 22 let

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Výjimečný trest 22 let odnětí svobody ve věznici s ostrahou v úterý uložil Krajský soud v Plzni Vojtěchu Hrdličkovi (25), který loni v Tymákově na Plzeňsku ubil svého otce a nevlastní matku dvaceti ranami sekerou. V minulosti se přitom hovořilo až o doživotním žaláři.

Odsouzení vraha z TymákovaVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Podle soudkyně Hrdlička vraždu plánoval, o čemž například svědčí zakoupení sekery den před činem. Před vstupem do domu si navíc navlékl rukavice. „Jednání bylo vedeno surovým způsobem,“ dodala soudkyně. Například v případě nevlastní matky došlo téměř k oddělení hlavy od těla.

„Jeho nenávist lze do jisté míry pochopit, v žádném případě však nemůže ospravedlnit to, co provedl,“ řekl o Hrdličkovi státní zástupce. Ten dnes u soudu sdělil, že by postačil trest odnětí svobody v rozmezí od 15 do 20 let. Obhájce žádal, aby soud uvažoval i o trestu pod spodní hranicí trestní sazby. Odsouzený totiž v minulosti nebyl trestán a k vraždě se později přiznal.

Foto: Jan Švábek, Právo

Vojtěch Hrdlička u úterního soudu

Odsouzený Hrdlička se hájil tím, že k brutálnímu činu přistoupil ze strachu o malého synovce. Rodiče prý chtěli jeho bratrovi sebrat tříletého syna a získat ho do pěstounské péče. Podle výpovědi bratrů by tak neučinili pouze tehdy, pokud by se k nim jeden z nich, Jaromír, i se svojí rodinou po tříleté pauze nastěhoval a staral se o ně. „Je evidentní, že taková hrozba nebyla reálná,“ konstatoval v závěrečné řeči státní zástupce.

Rodiče podle bratrů napadali až do krve dvě děvčata, která měli svěřena do pěstounské péče. „Vybavil jsem si, jak se rodiče chovali k holkám, a říkal si, že nedopustím, aby Jarouškovi (synovci, pozn. redakce) taky takhle ubližovali,“ vypověděl dříve Hrdlička. Skutečnost potvrdily i obě dívky, které označily chování pěstounů za kruté a manipulativní.

Dvacet ran sekerou

Osudové noci Hrdlička nemohl spát a stále myslel na synovce Jarouška. Krátce po půlnoci se rozhodl, že vyrazí za otcem a macechou do Tymákova. Do kufru si uložil náhradní oblečení a sekeru, kterou chtěl rodiče údajně pouze zastrašit. Po příjezdu na místo zjistil, že dům není zamčen. Nepozorovaně se tak dostal až do pokoje, kde spal jeho otec.

„Kopl jsem do postele, táta se posadil a začali jsme se přetahovat. Dal jsem mu ránu sekerou. Poté se rozsvítilo a za mnou stála Helena. Otočil jsem se a asi jsem ji sekl do hlavy. Zřejmě jsem ji zabil první ranou. Otec se snažil vstát, a tak jsem ho ještě několikrát udeřil,“ líčil hrůzostrašné okamžiky.

Těla zavražděných našel druhý den Hrdličkův bratr. „Otevřel jsem dveře chalupy, viděl jsem, že je všude krev, a na zemi v ložnici jsem spatřil otce. Vyběhl jsem a volal 112. Pak už nevím, co se dělo,“ řekl již dříve u soudu. „Bráchu jsem na policii nemohl udat. Malému zachránil život a oni by ho zničili,“ uzavřel vrahův bratr Jaroslav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám