Hlavní obsah

Fronta na čtyři hodiny. Zvýšený zájem o očkování pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zvýšený zájem o očkování proti covidu-19 v největších pražských centrech bez registrace pokračovala po sobotním náporu také v neděli. Nejdelší fronta byla na jednodávkovou vakcínu Janssen v očkovacím místě ve vestibulu hlavního nádraží. Čekací doba byla několik hodin a velkou část tvořili cizinci. Ukončenou vakcinaci má v zemi 6,2 milionu lidí.

Fronty na očkování v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Čekali jsme asi čtyři hodiny,” potvrdila Novinkám čtenářka Dana, jak to vypadalo na pražském hlavním nádraží. „Ještěže je tu to piano a občas někdo přijde zahrát,” dodala v nadsázce.

Očkovací místo na pražském hlavním nádraží provozuje Fakultní nemocnice Bulovka. Její mluvčí Eva Libigerová řekla, že jeho pracovníci v posledních dnech očkují zhruba 500 lidí za den. „V sobotu to bylo 464, v pátek 449 a ve čtvrtek 505. Znovu upozorňujeme, že kdo se chce nechat očkovat, nesmí si zapomenout kartičku zdravotní pojišťovny, občanský průkaz, v případě cizinců pak pas. Doklady musí být samozřejmě platné,” uvedla.

V dalším velkém očkovacím místě bez registrace v obchodním centru Westfield Chodov byla fronta před polednem podle pracovnice očkovacího centra zhruba na hodinu a postupně se krátila. V sobotu byla v ten samý čas delší, lidé museli počítat minimálně s hodinou a půl.

Řada čekajících přiznávala, že je k očkování proti covidu přinutily okolnosti, hlavně zpřísnění protiepidemických opatření. Na Chodově se očkuje dvoudávkovou vakcínou Pfizer, mohou ji dostat zájemci od 16 let. Převážnou část čekajících tvořili mladí lidé.

Nechtěl jsem, ale donutili mě. Očkovací centra hlásí nápor

Domácí

Prakticky bez čekání byli po poledni odbavováni zájemci o očkování v Kongresovém centru na Vyšehradě. Před tímto víkendem rozšířilo provozní dobu a zvýšilo kapacitu očkování. „Vzhledem k vývoji pandemické situace máme mimořádně otevřeno o víkendu 20. a 21.11. každý den od 8:00 do 20:00. Očkujeme i bez registrace. K dispozici jsou jednodávkové vakcíny Janssen i dvoudávkové vakcíny Comirnaty (Pfizer),” uvedla na webu společnost Medicon, která očkovací centrum provozuje.

Na Vyšehrad zamířil také pětadvacetiletý Petr, který dosud očkován nebyl. „Původně jsem měl v plánu nechat se jít očkovat na hlavní nádraží, ale když jsem to tam viděl, tak mi kamarádka poradila jít sem,” řekl. Očkovat se nechává především kvůli tomu, že rád plave, a od pondělí mu už do bazénu nebude stačit jen test. „Nesouhlasím s tím, ale co můžu dělat,” dodal.

Schillerová je proti povinnému očkování, ale přitlačila by na neočkované

Domácí

V současné době není platnost očkování pro prokázání ochrany před covidem-19 omezená. Někteří odborníci v minulých dnech upozornili na možnou nižší ochranu jednorázové vakcíny Janssen po uplynutí několika měsíců. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková v České televizi uvedla, že lidé se zřejmě budou moci nechat přeočkovat proti covidu-19 už po pěti měsících místo nynějšího půl roku.

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v sobotu přibylo v Česku 14 402 potvrzených případů covidu-19. Je to nejvyšší přírůstek ve volném dni za celou dobu epidemie. Proti minulé sobotě je to nárůst o více než 5000 nakažených. V pátek laboratoře odhalily 22 936 nakažených, vůbec nejvíc za celou dobu epidemie.

Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám