Hlavní obsah

Záhada italského ostrova Giglio, žádný nakažený koronavirem

Giglio Porto

Epidemiologové jsou ohromeni situací, která panuje na Gigliu, ostrově v Toskánském souostroví. Navzdory tomu, že se tam dostali lidé z pevniny, infikovaní novým typem koronaviru Sars-CoV-2, místní obyvatelé se tam nenakazili.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Giglio

Článek

Epidemioložka z univerzity v Milánu Paola Mutiová pochází z Giglia a na ostrově uvízla. Obávala se, že jakmile se na ostrově koronavirus objeví, nákaza se bude šířit mezi místními obyvateli jako požár. Stejnou obavu s ní sdílel také Armando Schiaffino, jediný ostrovní lékař, který praxi vykonává zhruba 40 let. „Pokaždé, když se na Gigliu objeví nějaká nakažlivá nemoc, během několika málo dnů se infikují prakticky všichni,“ uvedl Schiaffino.

Město ve Vietnamu evakuuje desítky tisíc lidí. Kvůli třem nakaženým

Koronavirus

První nakažený, který dorazil na ostrov byl 60letý muž. Přijel 18. února, tedy pár dnů předtím, než byl oficiálně zjištěn první nakažený na severu Itálie. Muž přijel na pohřeb svého příbuzného. Nebylo mu dobře a hodně kašlal. Hned po pohřbu zamířil zpět na pevninu a o tři týdny později zemřel v nemocnici.

Další tři lidé dorazili z pevniny na ostrov 5. března, tedy čtyři dny před vyhlášením karantény v celé zemi. Také oni měli pozitivní testy na koronavirus. Jeden z nich, Němec, se stýkal se svými přáteli na ostrově, navštěvoval restaurace. Po týdnu byl kvůli silnému kašli testován a výsledek byl pozitivní. Muž šel na ostrově do izolace.

Čtyřicítka států ohlásila rekordní počty nakažených. K normálu se nevracíme, říká šéf WHO

Koronavirus

Dalším nakaženým byl muž, který dorazil za rodiči z Austrálie, kde dva roky žil. Tři dny poté, co dorazil na Giglio, začal trpět horečkou, test mu vyšel pozitivně. Také on zůstal v karanténě v domě u rodičů.

Malý ostrůvek Giglio proslavila námořní tragédie v roce 2012, kdy u jeho břehů ztroskotala velká výletní loď Costa Concordia. Z 4252 pasažérů jich 32 zahynulo. Loď ležela poblíž ostrova zaklíněná více než dva roky. Kapitán lodi Francesco Schettino byl za zabití z nedbalosti a opuštění plavidla odsouzen k 16 letům vězení. S lodí plul mimo kurz, aby se cestující mohli podívat na pobřeží ostrova. Následně neovladatelné plavidlo opustil jako jeden z prvních.

Jak Mutiová, tak Schiaffino se obávali rozšíření nákazy mezi místní. Pohřbu se zúčastnilo mnoho obyvatel ostrova a mezi nimi byl i infikovaný muž. Lidé se objímali, líbali, což jsou akty přispívající k šíření nákazy.

Přehledně: Evropské země zpřísňují opatření proti koronaviru

Koronavirus

Lékaři si proto zajistili soupravy pro testování a vyzvali, aby se lidé nechali testovat. Z asi 800 stálých obyvatel ostrova se jich k testování dobrovolně přihlásilo 723. Výsledek byl neuvěřitelný. Žádná epidemie mezi místními se nekonala a nekoná. Z testovaných měl jeden protilátky. Je to starší ostrovan, který se plavil na stejném trajektu jako německý návštěvník, uvedla Mutiová. Nikdo jiný se neinfikoval. Proč tomu tak je, je rébus pro všechny epidemiology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám