Hlavní obsah

Wu-chan se po dvou měsících opět otevřel: Odjíždějí desetitisíce lidí

Wu-chan

Čínský Wu-chan, odkud se začal šířit do světa koronavirus, se ve středu po více než dvou měsících znovu otevřel. Na wuchanském letišti byly obnoveny vnitrostátní lety s výjimkou těch do Pekingu a podle agentury Reuters jedenáctimilionové město od půlnoci do rána místního času letecky opustilo přes 10 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Wu-chanu odjíždějí po 11 týdnech první vlakyVideo: Reuters

 
Článek

Město Wu-chan bylo uzavřené od 23. ledna, nyní je od půlnoci opět spojené s okolním světem. Podle počtu předem zakoupených lístků se očekává, že dalších 55 tisíc osob odjede z Wu-chanu ještě ve středu vlakem.

Možnosti odjet využila i Chao Mej z města En-š', které leží 450 kilometrů západně. Devětatřicetiletá žena uvedla, že dva a půl měsíce neviděla své děti, které zůstaly doma, zatímco ona uvázla v karanténě ve Wu-chanu, kde pracuje ve školní jídelně.

"Zpočátku jsem každou noc plakala. Bylo to hrozné, protože moje dcera je ještě hodně malá, je jí teprve deset let," uvedla. Dnes radostí nemohla dospat. "Vstala jsem už ve čtyři hodiny. Je to tak úžasný pocit!" řekla.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lidem opouštějícím město je měřena teplota a také se musejí prokázat zeleným QR kódem na telefonu, který potvrzuje, že dotyčný nepatří mezi nakažené a ani není známo, že by s někým infekčním přišel do styku. Na vlakovém nádraží ve Wu-chanu rovněž ráno zněla z tlampačů výzva, aby si lidé nezapomínali zakrývat ústa a nos rouškami. Mezi davy projížděl robot rozprašující na nohy pasažérů dezinfekci, napsala agentura AFP.

Obavy z druhé vlny

Podle oficiálních statistik citovaných Reuters se nemocí covid-19 ve Wu-chanu nakazilo přes 50 tisíc lidí a více než 2500 jich zemřelo. To představuje 80 procent úmrtí na koronavirus v Číně. Za posledních 21 dnů ale Wu-chan zaznamenal pouze tři případy infekce, ovšem o čínských optimistických statistikách panují všeobecné pochybnosti.

Čínské úřady se nyní obávají druhé vlny epidemie, takže i přes uvolnění opatření vyzývají místní obyvatele, aby raději Wu-chan a celou provincii Chu-pej neopouštěli, pokud to není naprosto nezbytné. Ideálně by se měli dál zdržovat v nejbližším okolí svého domova. Také školy ve Wu-chanu ještě neobnovily výuku.

Čína prodala Italům zpět jejich humanitární pomoc, píše týdeník

Koronavirus

Nakažení z ciziny

Největší starosti v Číně nyní působí případy nákazy koronavirem u lidí vracejících se z ciziny. V severočínské provincii Chej-lung-ťiang zaznamenali za poslední den 25 nových případů infekce kvůli přílivu infikovaných cestujících z Ruska, se kterým provincie sdílí pozemní hranici.

Město Suej-fen-che v provincii Chej-lung-ťiang od středy omezuje pohyb občanů podobně, jako to platilo ve Wu-chanu. Obyvatelé se musejí zdržovat doma a jeden člověk z rodiny smí jednou za tři dny byt opustit, aby nakoupil potraviny a další nejnutnější potřeby, informovala státní televize CCTV.

Reklama

Výběr článků

Načítám