Hlavní obsah

Wu-chan na počátku rozsah nákazy tutlal, tvrdí expert

Právo, znk

Podle předního čínského epidemiologa se úřady ve Wu-chanu v počáteční fázi koronavirové krize snažily ututlat údaje o nebezpečnosti nákazy, která se z města rozšířila do celého světa. Čung Nan-šan, hlavní poradce čínské vlády v oblasti zdravotnictví a tvář boje proti covidu-19, v rozhovoru pro stanici CNN prohlásil, že místní úřady ve Wu-chanu, kde byl virus zaznamenán už v prosinci, zamlčely klíčové informace ohledně počátečního rozsahu epidemie.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Peking, který sám pochyboval o věrohodnosti údajů přicházejících z Wu-chanu, vyslal 18. ledna do města expertní tým v čele s Čungem. Ten se nyní svěřil, že po svém příjezdu ho kontaktovala řada lékařů či bývalých studentů medicíny, kteří ho varovali, že situace je daleko horší, než za jakou je vydávána.

Hrozí druhá vlna nákazy

„Místní úřady v tu dobu nechtěly říct pravdu,“ podotkl Čung. „Na samém počátku mlčely, až já jsem pak řekl, že počet nakažených je vyšší,“ dodal. Podezření prý nabyl poté, co místní oficiální statistiky po více než deset dnů hlásily pouhých 41 infikovaných, zatímco se nákaza začala objevovat i v zahraničí. „Nevěřil jsem tomu, proto jsem na ně neustále tlačil, aby mi sdělily skutečné číslo. „Velmi se zdráhaly mi odpovědět,“ poznamenal.

Evropa v lécích závisí na Asii. Přesun výroby by je ale výrazně zdražil

Koronavirus

Až o dva dny později po návratu do Pekingu se dozvěděl, že ve Wu-chanu je již bezmála dvě stě případů nákazy včetně třinácti zdravotníků a tři lidé zemřeli. Na setkání s centrální vládou týž den pak navrhl izolaci Wu-chanu ve snaze zamezit šíření viru.

Koronavirus do Wu-chanu zavlekl nakažený člověk, ne zvířata, tvrdí studie

Koronavirus

O několik hodin později státní televizi CCTV potvrdil šíření viru z člověka na člověka, zatímco wuchanské úřady celé týdny ujišťovaly, že k tomu neexistují jasné důkazy a že nemoci lze „předejít a kontrolovat ji“.

Čína zamlčovala a ničila důkazy o koronaviru, tvrdí dokument pěti tajných služeb

Zahraniční

Čína nyní hlásí jen několik málo desítek případů denně, Čung ovšem v rozhovoru pro CNN varoval, že jeho zemi stále hrozí možná druhá vlna nákazy. „Většina Číňanů se může stále nakazit, protože nezískali imunitu,“ vysvětlil. „Čelíme velké výzvě, nejsme na tom v současnosti líp než v zahraničí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám