Hlavní obsah

Výjimka pro dva kraje končí. Pro Německo je riziková celá ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Berlín
Aktualizováno

Německo v pátek večer zařadilo na seznam epidemicky rizikových oblastí i Ústecký a Moravskoslezský kraj, riziková tak je na německém seznamu celá Česká republika. Závěr vzešlý z pátečního mimořádného jednání grémia německých ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí potvrdil na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Večer německý Institut Roberta Kocha zařadil celou ČR mezi epidemiologicky rizikové oblasti. Přiřadil k nim i Lucembursko a Tyrolsko.

„Česko: nyní je celá země (bez výjimek) rizikovou oblastí," uvedl RKI. Krátce poté zveřejnilo německé ministerstvo zahraničí na svém webu varování před cestami do Česka. „Kvůli vysokému počtu infikovaných nyní varujeme před nenaléhavými a turistickými cestami do Česka," uvádí ministerstvo zahraničí v části věnované České republice.

Už ve středu Německo seznam rizikových oblastí rozšířilo. Na „černou listinu” k Praze a Středočeskému kraji přidalo i další české kraje s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského.

„Bohužel to netrvalo dlouho,” okomentoval ministr zahraničí konec výjimky.

Většinu českých krajů Němci zařadí mezi rizikové oblasti

Koronavirus

Pro zařazení na německý seznam rizikových zemí je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Druhým kritériem je aktuální epidemická situace v dané zemi. Pokud například počet případů prudce roste, ale celková sedmidenní bilance ještě nedosáhla zmíněného limitu, může Německo i tak zemi vyhodnotit jako rizikovou.

V Ústeckém kraji je problém v okrese Ústí nad Labem, kde připadá na 100 000 obyvatel za týden 160 nakažených. Hranice 50 nakažených překročil i v teplickém, litoměřickém, chomutovském a děčínském okrese. Pod hranicí je okres Most a těsně Louny. v Moravskoslezském kraj jsou pod hranicí 50 případů za týden jen okresy Karviná a Nový Jičín.

Pro cesty z rizikových oblastí do Německa je nyní požadován negativní test na koronavirus, nebo povinná karanténu s následným testem v Německu. Od října bude vyžadována karanténa plošně, ukončit ji bude možné až po pěti dnech negativním rozborem. Výjimky prozatím mají řidiči kamionů či pendleři, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám