Hlavní obsah

Vojáků v karanténě přibývá, ÚVN zakázala zaměstnancům dovolenou v Itálii

Právo, dan

Karanténa kvůli koronaviru se nevyhnula ani české armádě. Podle generálního štábu počty vojáků, kteří po dovolené či služební cestě museli zůstat v domácí izolaci, rostou. Ministr obrany Lubomír Metnar proto zakázal služební cesty do nejvíce nakažených oblastí.

Foto: Luboš Pavlíček, foro archiv ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze-Střešovicích šla ještě dál a zakázala zdravotnickému personálu dovolenou do rizikových zemí.

„Podle úkolového listu ministra je zaměstnancům doporučeno necestovat, ale v ÚVN to přímo nařídili z důvodů udržení stavu personálu,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

ON-LINE: Nakažených koronavirem je v Česku už 26

Koronavirus

Dodala, že je to hlavně kvůli tomu, že by lékaři i sestry museli jít po návratu z dovolené do 14denní karantény. „Pokud mají zaplacené zájezdy nebo letenku, tak jim budou proplaceny,“ poznamenala mluvčí.

Lidé v karanténě jsou jako na nemocenské

Finance

Podle informací Práva vedení nemocnice k zákazu dovolených přistoupilo právě kvůli tomu, že kvůli karanténám je málo lidí na služby.

„V karanténě jsou lidé, kteří se vrátili z dovolených a služebních cest z rizikových oblastí, a víme, že jich bude přibývat, protože byly jarní prázdniny a řada lidí byla v Itálii,“ poznamenala Dvořáková.

Ministerstvo obrany kvůli riziku koronaviru nevpouští do svých objektů lidi, kteří nepodepíší prohlášení, že nebyli v zasažených oblastech. Včera také zrušilo setkání pamětníků a dalších veteránů k 77. výročí bojů u Sokolova a 75. výročí bojů u Jasla.

Reklama

Výběr článků

Načítám