Hlavní obsah

Vlaky přes hranici nejezdí, Slováci na Břeclavsku zkusili vsadit na taxíky

Právo, Milan Vojtek
Brodské/Břeclav

Pátek před polednem, hranice nedaleko Lanžhota na Břeclavsku. Vlaky od pátečního rána přes hranici na Slovensko nejezdí, a tak Slováci v Břeclavi usedli do vozu taxislužby. Taxík ale dojel jen za most přes hraniční řeku Moravu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kontroly na česko-slovenských hranicíchVideo: AP

 
Článek

Za mostem slovenská policejní hlídka cestu taxíku ukončila. Krizová pravidla na Slovensku jsou jasná. Přes hranici smí jen obyvatelé Slovenska. A protože řidič vozu taxislužby měl domov na opačném břehu hraniční řeky, musel cestující vysadit, aby si odvoz nějakým způsobem zařídili sami.

Hamáček: Za prací bude možné dojíždět až 100 kilometrů za hranice

Koronavirus

Zhruba o dvě hodiny později ten samý řidič taxíku vysvětloval dalším zájemcům, jejichž cesta vlakem do Bratislavy skončila v Břeclavi, že je bohužel, do cíle cesty nedoveze. Maximálně právě jen na hranici, kam si musí přivolat jiného taxikáře ze Slovenska.

„To není možné, ani nám nedovolí vrátit se domů,“ rozčilovala se žena z početné skupiny cestujících.

Slovensko se kvůli koronaviru stáhlo do ulity, nepouští do ní ani Čechy

Koronavirus

Zastavení vlakové dopravy mezi Českou republikou a Slovenskem od pátečního rána jsou rozhodnutím slovenské vlády.

Do Rakouska v pátek ještě vlaky jezdily bez omezení. Ojedinělí cestující, kteří čekali na břeclavském nádraží na vlak do Vídně, byli proti skupinám Slováků zbavených možnosti jet domů vlakem v tu chvíli ještě ve výhodě.

Od páteční půlnoci bude břeclavské nádraží konečnou pro všechny mezistátní vlaky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Situace na hranicích se Slovenskem

Stejně jako nejezdí vlaky na Slovensko, je zastavená i silniční doprava pro cizince. Slovenští policisté na hranici striktně třídí přijíždějící vozidla. Ta, v nichž cestují Slováci, do země vpustí, případně řidičům a osádce změří teplotu. Cizince vrací zpět do České republiky.

Kontrola u obce Brodské, kde hranici přechází dálnice D2, stála za vznikem kolony, která sahala až po Ladnou u Břeclavi, to je zhruba třináct kilometrů.

Policie v Plzeňském kraji zablokovala hranice pro pěší a cyklisty

Stalo se

Na Slovensko se nedostala ani skupina dovozců ojetin, podle značek z Bulharska a Rumunska. Vystáli si sice kolonu, jejich cesta ale skončila na hraničním přechodu a postávali na parkovišti. Nakonec si cestu našli - zhruba po dvou hodinách osobní auta a dodávky s podvalníky s nákladem různých ojetin projely přes Břeclav a přes hraniční přechod Poštorná – Reintal zamířily do Rakouska. Tentýž přechod končí svůj provoz v noci na sobotu, kdy začínají platit opatření vyhlášená českou vládou.

Vláda absolutně zavírá hranice

Domácí

Na hranici v Mikulově v pátek ještě auta do Rakouska jezdila bez omezení. Na místě byli kromě policistů, celníků a hasičů také vojáci připravení případně nemocné lidi umístit do karantény.

BEZ KOMENTÁŘE: Kontroly v BřeclaviVideo: Milan Vojtek, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám