Hlavní obsah

Vláda znovu zpřísnila podmínky pro cestování

Praha
Aktualizováno

Kvůli mutacím koronaviru zpřísnila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) podmínky pro cestování. Lidé ze zemí, které jsou na tzv. semaforu označené oranžovou barvou, si budou muset před cestou do ČR nechat udělat antigenní či PCR test. Při cestách ze zemí označených červeně bude nutný test jak před cestou, tak i po ní. Po jednání vlády to sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Novinky

Cestovatelská mapa v době pandemie v ČR

Článek

„Musíme reagovat na šíření nových mutací, stejně jako další evropské státy. Od 5. února tak dojde ke změnám v cestování,” sdělil šéf české diplomacie.

Lidé cestující ze zemí označených oranžovou barvou budou mít nově před cestou do České republiky povinnost testu. Test by si tedy měli udělat ještě v zemi, ze které přijíždějí, tedy například na tamním odběrovém místě.

„Test nesmí být starší než 48 hodin, může být PCR i antigenní,” řekl Petříček. Mezi tyto země se nově bude řadit Finsko, Řecko, Island a Norsko.

Vláda zpřísňuje. Končí rodinné „služebky” i výjimka pro trhy, omezení pro cizince

Koronavirus

Při cestě ze zemí v červené kategorii bude potřeba jeden test před cestou do ČR a druhý PCR test do 5 dnů od přicestování. V červené kategorii bude od pátku většina evropských států jako například Německo, Belgie, Francie, Rakousko či Itálie.

Nově i země s velmi vysokým rizikem 

„Nově vznikne také kategorie zemí s velmi vysokým rizikem,” uvedl ministr. Z těchto států bude povinný PCR test před cestou, poté bude muset člověk do karantény. Po pátém dni v ní bude absolvovat druhý test. „Ten mu umožní karanténu ukončit. I potom ale musí 5 dnů nosit respirátor minimálně třídy FFP2,” nastínil Petříček.

Mezi tyto země se nově zařadí Estonsko, Irsko, Litva, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko, Andorra, Monako a San Marino.

Pro země s nízkým rizikem se nic nezmění, v této kategorii je podle Petříčka z evropských států ale pouze Vatikán.

S hnutím ANO můžeme v budoucnu jen těžko spolupracovat, tvrdí Petříček

Domácí

Od soboty také nesmějí cizinci přicestovat z jiných než nezbytných důvodů, vláda to explicitně definovala v usnesení po čtvrtečním zasedání. Kabinet zakázal pobyt cizinců v ČR s výjimkami v případě cest do zaměstnání a škol, nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám