Hlavní obsah

Vláda slibuje podnikatelům podporu a záruky za bilion

Aktualizováno

Vláda by mohla poskytnout na podporu podnikatelů a firem až jeden bilion korun. Na přímou pomoc by šlo 100 miliard, na záruky 900 miliard korun. Na tiskové konferenci to ve středu uvedli premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

„V případě přímé podpory by mohlo jít o odpouštění určitých odvodů, případně injekce do likvidity firem, kurzarbeit a tak dále,” uvedl Havlíček. Na přímou podporu by měla jít dvě procenta HDP Česka, šestnáct procent HDP pak do nepřímé podpory.

Záruky jsou podle Havlíčka ve světě velmi častým podpůrným efektem v době krize. Funguje to například tak, že vláda se zaručí za úvěry podniků u komerčních bank. Ty pak mají jistotu, že v případě problémů dostanou peníze zpět.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Uvedených 900 miliard je podle Havlíčka celkový potenciál financování pro podnikatele včetně peněz, které díky zárukám půjdou z komerčního sektoru.

Navýšeny prostředky na bezúročné půjčky

Ministerstvo průmyslu posílí úvěrový program COVID o 10 miliard Kč z operačních programů. Peníze jdou na bezúročné půjčky nebo záruky na úvěry pro nejmenší podnikatele. Půjčky poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). V první vlně vláda do programu schválila 600 milionů, pak jednu miliardu korun. Ke středě evidují už žádosti za pět miliard.

Jde o úvěry ve výši od 500 tisíc až 15 milionů, bez úroků a poplatků, se splatností až dva roky a odkladem splátek až 12 měsíců. Podrobnosti k podávání žádostí jsou na webu banky zde.

Svět zamířil do hospodářské recese

Ekonomika

V krátké době chce stát rozšířit program i o úvěry pro nejmenší podnikatele od komerčních bank se státní zárukou. Tyto úvěry by banky měly poskytovat odhadem už do 14 dnů, aby nejmenší podnikatelé mohli řešit problémy s placením. Bezúročné půjčky mají být k dispozici do konce měsíce a měly by být i pro ty nejmenší už od částek zřejmě minimálně 12 tisíc korun. Přesnou hranici bude schvalovat vláda ve čtvrtek.

„Nepropouštějte lidi. Je třeba, aby zůstali zaměstnaní. Naše půjčky pomohou,“ doplnil Babiš.

Hospodářská komora, která v úterý vyzývala k podpoře podnikatelů, ocenila reakci vlády. Nyní ale podle ní budou důležité činy. „Rozumíme sice apelu premiéra Babiše, aby firmy nepropouštěly lidi, ale bez urychleného rozhodnutí o kompenzacích se tento apel bohužel v mnoha případech zcela mine s účinkem,” uvedl šéf HK Vladimír Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám