Hlavní obsah

Vláda neměla právo rozhodnout od odkladu senátních voleb, rozhodl soud

Aktualizováno

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) jednala mimo svou pravomoc, když odložila doplňovací senátní volby na Teplicku. Uvedl to ve středu Nejvyšší správní soud (NSSD), podle něhož měl kabinet předložit parlamentu zákon o odložení voleb.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně.

Článek

„Chránit je třeba nejen zdraví, životy a hospodářství, ale i demokratický ústavní a právní stát,“ stojí v rozhodnutí NSS, které je dostupné v jeho internetové databázi.

Vládní usnesení označuje za akt, který je nutné považovat za „natolik vadný, až je nicotný“.

Prezidentské volby v Polsku mají být za každou cenu

Evropa

První kolo doplňovacích voleb na Teplicku bylo v plánu 27. a 28. března, druhé se mělo konat 3. a 4. dubna. Volby byly vyhlášeny v souvislosti s náhlým úmrtím předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Vítěz se ujme mandátu na zbytek Kuberova volebního období, tedy zhruba na čtyři roky. Vláda volby odložila v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru.

Odloženo ad acta

Nový termín voleb není jasný. Vládní usnesení předpokládá stanovení nového termínu prezidentem republiky. I to je však podle NSS sporné. Volební zákon tuto specifickou situaci neupravuje.

„Jistě nelze uvažovat o tom, že by normativní podmínky výkonu ústavní pravomoci prezidenta republiky mohla zakládat vláda pouhým usnesením, které ani není právním předpisem,“ konstatoval NSS.

Právní názor specializovaného volebního senátu NSS je součástí usnesení, které se primárně týká návrhu vlády na pozastavení činnosti politického hnutí List Jaromíra Soukupa. Soud řízení přerušil, protože standardně nemůže rozhodovat o návrzích směřujících proti politickým stranám v obdobích kolem voleb. Vzhledem k tomu, že není jasné, co nyní s volbami na Teplicku bude, přerušil řízení na neurčito.

Kuberovo místo chce hejtman i ředitel

Domácí

O senátorské křeslo se na Teplicku ucházelo deset lidí. Patří k nim primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) nebo hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Kandidátka hnutí STAN Jana Syslová ještě před rozhodnutím vlády vyzvala další uchazeče, aby kandidaturu stáhli s cílem volby odložit.

Vnitro informovalo, že i přes odklad zůstávají všechny úkony učiněné v souvislosti s konáním voleb v platnosti. Jde například o registraci kandidátů nebo jmenování členů okrskových volebních komisí.

Reklama

Výběr článků

Načítám