Hlavní obsah

Virus podle studie vydrží na roušce až týden

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový typ koronaviru dokáže na vnější straně roušky vydržet až týden, zjistili vědci z Hong­kongské univerzity. Odborníci v rámci výzkumu testovali, po jakou dobu dokáže být virus nakažlivý za pokojové teploty na různých typech povrchu. Zjistili tak, že na papíře či papírových kapesnících se udrží méně než tři hodiny, zatímco na ošetřeném dřevě či na látkách zmizí do druhého dne.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Žena s ochrannou rouškou na obličeji běží po pražském Karlově mostě.

Článek

Ze skla a bankovek virus zmizel do čtvrtého dne a na nerezové oceli a plastech byl přítomen do čtvrtého až sedmého dne.

Jak se starat o doma vyrobenou roušku

Koronavirus

To, co ale experty zarazilo, bylo, že po sedmi dnech byl virus stále zjistitelný na vnější straně roušky. „Přesně kvůli tomu je velmi důležité, abyste se roušky z vnějšku nedotýkali. Můžete totiž mít kontaminované ruce, a pokud se nechtěně dotknete očí, můžete tím virus přenést (do očí),“ varoval virolog Malik Peiris podle listu The South China Morning Post.

Nechat nákup den v taškách

Studie, která byla ve čtvrtek zveřejněna v odborném časopise The Lancet, tak potvrdila, že SARS-CoV-2 „dokáže být velmi stabilní ve vhodném prostředí“. Badatelé ale zároveň zdůraznili, že výsledky v žádném případě „nutně neukazují na možnost nákazy náhodným kontaktem“ vzhledem k tomu, že přítomnost viru byla zjištěna laboratorními přístroji – a ne prsty či rukama jako v běžném životě.

Nesprávně ošetřované roušky mohou riziko nákazy zvýšit

Koronavirus

Potvrdili také, že k jeho zničení stačí dezinfekční prostředky, které se běžně používají v domácnosti. Pro jistotu je možné i nechat nákup (vyjma rychle se kazící potraviny) v taškách po jeden den a až pak jej vyndat – podstatně se tím sníží „virální náboj“, který může být na obalech výrobků, dodali vědci.

„Daleko nejdůležitější ale nadále zůstává umývat si často ruce a nedotýkat se neumytýma rukama obličeje,“ zdůraznil Leo Poon Lit-man, další z členů výzkumného týmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám