Hlavní obsah

Virus nás bude pronásledovat ještě dlouho, než získáme vakcínu, varoval expert WHO

Novinky,
New York

Koronavirus SARS-CoV-2 může trápit lidstvo po dlouhou dobu, dokud se nepodaří vytvořit vakcínu, varoval zvláštní vyslanec Světové zdravotnické organizace (WHO) pro epidemii David Nabarro, který se soustřeďoval na epidemie cholery na Haiti a eboly v západní Africe. Podle něj není vůbec jasné, jak se bude koronavirus chovat.

Foto: Débora F. Barreto-Vieira/IOC/Fiocruz, Novinky

Virus připojený k buněčné membráně

Článek

„Nejsme si jisti, jestli přichází ve vlnách jako chřipka. Myslíme si, že jde o virus, který bude lidstvo pronásledovat docela dlouho, než budeme mít vakcínu, která nás ochrání,“ řekl Nabarro v rozhovoru pro televizi NBC.

I když se objevují spekulace, že by vakcína mohla být k dispozici už na podzim, obvykle se udává, že bude do 18 až 24 měsíců, protože se musí provést všechny testy a vyrobit jí dostatečné množství. Na podzim by mohly být první pokusné dávky, které by ale mohly situaci zlepšit.

Foto: Profimedia.cz

David Nabarro

„Klíčové pro tento virus je, že každá komunita má druh obranného štítu, může zachytit případy nákazy hned, jak se objeví, izolovat je a zastavit vývoj epidemie. Pro každou jednotlivou zemi je nezbytné, aby měla tuto schopnost,“ uvedl Nabarro.

Kritizovaný šéf WHO Tedros: úspěšný politik a spojenec Číny

Zahraniční

Zmínil, že jsou náznaky, že by se proces infikování dalších lidí v USA a v Evropě mohl začít zpomalovat díky velmi rychlému zavedení omezujících opatření. Dodal však, že v „jiných částech světa virus postupuje“. Proto je podle něj nutné, aby všechny společnosti na celé zemi vytvořily infrastrukturu a kapacity, jak se bránit sporadickým propuknutím nákazy v následujících měsících, než se zruší omezení s cílem zkusit vrátit život do normálu.

K uvolňování restrikcí uvedl v pondělí generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, že epidemie opadá mnohem pomaleji, než jak nastupuje: „Víme, že v některých zemích se počty případů covid-19 zdvojnásobují každé tři čtyři dny. Zatímco covid-19 zrychluje velmi prudce, zpomaluje mnohem pozvolněji.”  Proto se podle něj musejí kontrolní opatření uvolňovat pomalu a řízeně: „Nesmí se to stát naráz.”

Nabarro, který kandidoval proti současnému šéfovi WHO Ghebreyesusovi, ale volby prohrál, protože africké země hlasovaly pro Etiopana, reagoval i na americkou kritiku WHO. Do té se pustil i prezident Donald Trump, který uvedl, že řešení krize zpackala, když vyhlásila pandemii příliš pozdě, a že je pročínská.

Zbabrali jste to, pustil se Trump do WHO

Koronavirus

Nabarro namítl, že WHO „měla ty nejlepší informace, které mohla dostat za stávajících okolností“. Odmítl, že Čína něco tajila a WHO jí v tom pomáhala, když uvedl, že v půlce února působil v Číně tým WHO bez jakýchkoliv omezení.

Připustil, že ex-post by se mohlo dodatečně zkoumat, zda mohla WHO něco dělat odlišně, ale že nyní musí svět postupovat společně: „Věříme tomu a pracujeme s tím, co máme. Jsme uprostřed velké bitvy. Každý jednotlivý člověk na světě je jí postižen - obchod má problémy, komunity jsou v ohrožení. Skutečně doufám, že národy nenajdou žádný důvod k výhrůžkám nebo podobným věcem, které by podkopávaly naši schopnost dát dohromady všechny nejlepší znalosti, které můžeme najít.“

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Se svou obhajobou přišel v pondělí i Tedros Ghebreyesus, když řekl: „Jak jsme řekli mnohokrát předtím, je to nový virus a první pandemie způsobená koronavirem. Všichni se stále učíme a upravujeme strategii na základě posledních dostupných důkazů. Můžeme říkat jenom to, co víme, a jednat jen na základě toho, co víme.”

Upozornil, že se koronavirus lépe šíří v zaplněných prostředích, jako jsou například domovy důchodců. Zmínil, že pro zastavení šíření koronaviru je nutné co nejrychleji najít nakažené, což znamená testovat, infikované izolovat a pátrat po lidech, s nimiž přišli do styku.

Reklama

Výběr článků

Načítám