Hlavní obsah

Vědec chytil koronavirus ve Španělsku, teď ho testuje v Českých Budějovicích

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vrátil před třemi týdny z pětidenní konference ze španělské Grenady, měl parazitolog z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích Zdeněk Paris tíživý pocit na prsou a mírnou horečku. Jeho obavy se vzápětí potvrdily a byl pozitivně testovaný na covid-19. Měl štěstí, průběh byl v jeho případě mírnější než u chřipky. Teď je v týmu biologického centra, který provádí testy na koronavirus.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Molekulární parazitolog Zdeněk Paris se stal součástí týmu českobudějovického biologického centra akademie věd, který analyzuje vzorky s podezřením na covid-19.

Článek

„Hned první den po návratu ze Španělska, se u mě objevily typické příznaky pro koronavirus. Pálilo mě na hrudi, měl jsem teplotu 37,7 a byl jsem hodně unavený. Proto jsem zavolal na krajskou hygienickou stanici a podle pokynů vyrazil vlastním autem na první test. Ten byl pozitivní,“ uvedl Paris.

Upozornil, že průběh jeho nemoci byl příznivější než například u chřipky. „Tam mívám vyšší teploty i bolesti kloubů. Rozdíl je chřipka rychle odejde. Tady jsem měl pozitivní test i po čtrnácti dnech, a tak jsem musel zůstat v karanténě o týden déle. Teprve po třech nedělích jsem měl první negativní test a ten se pak zopakoval,“ konstatoval vědec. Zmínil, že na vědecké konferenci ve Španělsku bylo asi sto lidí, z toho se nákaza nakonec potvrdila u tří.

Nové obrázky ukazují, jak SARS-CoV-2 zaplaví organismus

Koronavirus

„Zajímavé je, že bezprostředně po návratu jsem jel z letiště v autě ještě se třemi kolegy. V té době jsem ještě žádné příznaky necítil. Oni následně podstoupili testy a všechny byly negativní,“ zmínil Paris.

Podle něho je ošidnost koronaviru právě v tom, jak rychle se šíří. Bohužel se obávám, že neodezní s letní sezónou. „Ukazuje se to například na Švédsku, nebo Itálii, kde je různé podnebí,“ podotkl Paris s tím, že ale není virolog.

Už druhý den pracuje v týmu, který testuje koronavirus v Českých Budějovicích na Akademii věd. „Snažím se nějak přispět, a tak jsem se přihlásil. Ta práce je hodně podobná, té, co běžně dělám. V mém mezinárodním týmu studujeme TRNA (molekuly, které dokáží dekódovat genetický kód) parazitických prvoků. U testů na koronavirus se jedná o testy ribonukleové kyseliny, což je také zčásti náplň naší parazitologické práce,“ doplnil Paris, jehož mezinárodní tým může nyní pracovat na projektu kvůli koronavirové krizi jen v omezené míře. Biologické centrum testuje koronavirus ze vzorků, které přicházejí z jihočeských nemocnic a z Vysočiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám