Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč lidé s nadváhou umírají na koronavirus častěji

Lidé s nadváhou, kteří se infikují koronavirem, nákaze podlehnou častěji než ostatní pacienti. Souvislost mezi obezitou a častějším úmrtím potvrdila takzvaná metaanalýza, tedy souhrn několika studií zaměřených na hmotnost pacientů a průběh nákazy.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z výsledků studie, které se zúčastnilo 399 tisíc pacientů, vyplývá, že u pacientů s nadváhou je o 113 procent vyšší pravděpodobnost, že skončí v nemocnici, než u pacientů s normální hmotností. Pravděpodobnost přijetí na jednotku intenzivní péče se zvyšuje o 74 procent a riziko úmrtí o 48 procent.

Podle odborného časopisu Science obezita ovlivňuje imunitní systém, podporuje chronický zánět a tvorbu krevních sraženin. To vše může onemocnění covid-19 ještě zhoršit. Silní lidé se navíc často cítí stigmatizováni, a proto vyhledávají lékařskou pomoc méně často.

Psi rozpoznají koronavirus u člověka dříve než testy

Evropa

„Obzvláště těžký průběh choroby a fatální následky můžeme sledovat v USA, kde 40 procent populace trpí velkou nadváhou,“ uvedla pneumoložka Anne Dixonová z vermontské univerzity. Ve Spojených státech studie zjistila, že ze 17 tisíc pacientů nakažených koronavirem a přijatých do nemocnic mělo 29 procent nadváhu a 48 procent bylo obézních.

Obézní lidé často trpí jinými nemocemi, které zvyšují riziko závažného průběhu covid-19. Patří sem srdeční a plicní onemocnění i cukrovka, ale také „metabolický syndrom“, který je spojen s vysokou hladinou cukru a tuků v krvi a vysokým krevním tlakem.

Studie nedávno provedená na univerzitě v New Orleans, které se účastnilo 287 hospitalizovaných pacientů s plicní chorobou covid-19, ukázala, že samotný metabolický syndrom výrazně zvyšuje pravděpodobnost hospitalizace na jednotce intenzivní péče a nasazení umělé ventilace i bez infekce Sars-CoV-2.

Odborník na infekce: Tato pandemie není pro dnešní třicátníky poslední

Domácí

„Zvýšený index tělesné hmotnosti (BMI) také signalizuje zvýšené riziko závažného průběhu choroby covid-19,” uvedl kardiolog Naveed Sattar z britské univerzity v Glasgow. Vztah je lineární, takže BMI a riziko rostou ve stejné míře.

Infekci koronavirem překonal muž, jenž kdysi vážil 595 kilo

Amerika

Náchylnost lidí s nadváhou k závažným onemocněním není založena pouze na předchozích onemocněních, ale má také biomechanické důvody. Nadváha ztěžuje plicím inhalaci kyslíku, což postupně vede k jejich selhání.

A právě plíce jsou nejnáchylnějším orgánem, který koronavirus postihuje. Většina pacientů umírá na komplikace s nimi spojené, jako jsou zápal plic či plicní fibróza. Kromě toho se u lidí s nadváhou mění vnitřní výstelka cév (endotel), což zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin.

Další pandemie bude zničující, svět se nepřipravuje, tvrdí orgán WHO

Koronavirus

Imunitní systém obézních je navíc oslaben a není schopen na koronavirus reagovat. „To znamená, že studie s vakcínami proti SARS-CoV-2 musí zahrnovat také lidi s obezitou, protože vakcína v jejich případě nemusí fungovat příliš dobře,“ uzavírá Beck.

Lidé s nadváhou a obézní jsou náchylnější k těžším průběhům onemocnění. Vědci tvrdí, že tukové buňky neustále vylučují takzvané cytokiny, které způsobují trvalý zánět, což usnadňuje vznik „cytokinové bouře“, přehnané reakci imunitního systému. Cytokinová bouře je charakteristická pro závažné onemocnění covidu-19.

Poškozené plíce pacientů s covidem se mohou samy uzdravit

Koronavirus

Po klinické stránce to mají silní lidé těžké. „Neexistují pro ně žádné specifické terapie kvůli nedostatku dat,“ stěžuje si lékař Scott Kahan a pokračuje: „Ačkoli studie ukazují, že u těchto pacientů by měly být podávány léky na ředění krve, není jasné, jak se má upravit medikamentózní léčba například při podávání remdesiviru nebo dexamethasonu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám