Hlavní obsah

Vědci hlásí léky proti covidu-19

ČTK, BBC, mem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový průlomový přípravek proti nemoci covid-19 ohlásila včera britská firma Synairgen s odvoláním na předběžné výsledky klinických testů. Podle nové studie může důsledky nákazy koronavirem snížit také lék omezující cholesterol v těle.

Foto: Stream.cz

A DOST! Léky s E120

Článek

Společnost Synairgen oznámila, že její přípravek SNG001 obsahující bílkovinu interferon beta výrazně snižuje riziko vážného průběhu nemoci. Interferon beta je látka, kterou si tělo umí přirozeně vytvářet při boji proti virům. Do testování léku bylo zapojeno 101 dobrovolníků, kteří byli přijati k léčbě covidu-19 v devíti britských nemocnicích.

První výsledky naznačují, že u hospitalizovaných pacientů s koronavirem, kterým byl přípravek podán, se o čtyři pětiny snížilo riziko vážného průběhu nemoci, při němž může být nutná plicní ventilace. Synairgen také tvrdí, že u pacientů se dvakrát až třikrát zvýšila šance na zotavení. Látka údajně také výrazně snížila dušnost u nemocných a o třetinu zkrátila dobu jejich nutné hospitalizace, v průměru z devíti na šest dnů.

Vyvíjená oxfordská vakcína proti covidu-19 vyvolala dva druhy imunitní reakce

Koronavirus

Závěry testů však nebyly publikovány v odborném časopisu a nebyla zveřejněna ani všechna získaná data. BBC napsala, že nemůže potvrdit tvrzení společnosti o úspěšnosti léčby.

Je nutné ničit tuk

Profesor Yaakov Nahmias z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a doktor Benjamin ten-Oever z newyorské Icahn School of Medicine se zaměřili na to, jak covid-19 mění plíce pacientů. Zjistili, že virus brání spalování uhlovodíků. V důsledku toho se v plicních buňkách hromadí tuk, což virus potřebuje, aby se mohl rozmnožovat. Virům totiž chybí schopnost samostatně se množit, takže manipulují lidské buňky, aby jim pomohly splnit tuto funkci.

To podle vědců vysvětluje, proč jsou pacienti s vysokou hladinou cholesterolu a cukru v krvi často vystaveni vysokému riziku vzniku covidu-19. „Pokud pochopíme, jak virus ovlivňuje náš metabolismus, můžeme ho zbavit zdrojů, jež potřebuje k přežití,“ upozornil Nahmias.

Prymula: Vakcína na koronavirus bude v Česku příští rok

Domácí

On a tenOever pak začali prověřovat léky, které narušují schopnost viru se rozmnožovat. Podle listu The Daily Mail dospěli ve své studii k závěru, že nejslibnější je Tricor, založený na fenofibrátu, který snižuje obsah cholesterolu v krvi.

„Fenofibrát umožňuje plicním buňkám spalovat více tuku, čímž narušuje přilnavost koronaviru k buňkám a brání mu rozmnožovat se,“ řekl Nahmias a dodal: „Virus se během pouhých pěti dnů léčby téměř úplně vytratil.“ Připomněl ale, že zatím nebyly provedeny testy. „Pokud se při nich potvrdí naše zjištění, mohl by tento způsob léčby snížit závažnost covidu-19 na úroveň běžného nachlazení,“ dodal.

Ruská elita prý vyzkoušela vakcínu

Desítky či stovky příslušníků ruské obchodní a politické elity dostaly předběžný přístup k experimentální vakcíně proti covidu-19. Tvrdí to americká agentura Bloomberg s tím, že představitelé firem, jako je hliníkový obr Rusal, miliardáři a různí vládní činitelé dostali již v dubnu očkování vyvinuté Gamalejovým ústavem epidemiologie a mikrobiologie v Moskvě.

Vybraní zájemci dostali dvě dávky, nutné k vyvolání imunitní reakce, na moskevské klinice spojené s tímto ústavem. Nic neplatili, podepisovali ale doklad potvrzující, že znají rizika tohoto neprověřeného očkování. Teprve minulý týden byla totiž dokončena první fáze testů vakcíny, jichž se zúčastnilo asi 40 lidí. Výsledky zatím nebyly publikovány.

V ostravské fakultní nemocnici je 24 pacientů s covidem-19. U čtyř je průběh těžký

Domácí

Jedná se údajně o tzv. vektorovou vakcínu založenou na lidském viru spjatém s běžným nachlazením a rýmou. Tento virus byl obohacen o bílkoviny ze SARS-CoV-2 za účelem vyvolání imunitní reakce.

Alexander Gincburg, představitel Gamalejova ústavu, sdělil agentuře Interfax, že neví o přístupu ruských magnátů a politiků k vakcíně. Kirill Dmitrijev, šéf ruského investičního fondu (RDIF), který financuje výzkum vakcín, řekl podle listu The Moscow Times, že on a jeho rodina vakcínu dostali.

Reklama

Výběr článků

Načítám