Hlavní obsah

Ve věznici v Ostravě-Heřmanicích se rozšířil koronavirus

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v pondělí odpoledne média informoval o tom, že i v tomto kraji epidemie pomalu zabrzdila, objevilo se zde nové ohnisko nákazy. Koronavirus se rozšířil ve vězenici v ostravských Heřmanicích.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích

Článek

„Nákazu ve věznici v Heřmanicích mohu opravdu potvrdit. Více informací, přesná čísla nakažených, či jak se tam nákaza dostala, to vám říct nemohu. To podléhá utajení,“ uvedl pouze Vondrák.

Rozšíření epidemie ve věznici Právu potvrdil i mluvčí moravskoslezské hygieny Aleš Kotrla. Nicméně ani on přesná čísla o nakažených nesdělil. „Ano, je to tak. Jedná se o nové ohnisko v Moravskoslezském kraji. Jinak se ale u nás situace uklidňuje. Ve věznici nyní probíhají epidemiologická šetření, trasují se nakažení a byla zavedena přísnější protiepidemická opatření. Platí zde například zákaz návštěv, dělá se tam ohnisková dezinfekce a další věci,“ sdělil mluvčí hygieny.

V obchodech bude smět být jen omezený počet lidí. Zavíračka se ale posune

Domácí

Podle informací Práva má být ve věznici kolem dvou stovek nakažených. Jsou mezi nimi vězni, ale i zaměstnanci. Ve věznici má být necelá tisícovka vězňů.

Nové velkokapacitní odběrové místo

V Moravskoslezském kraji bude od úterka 17. listopadu otevřeno nové velkokapacitní odběrové místo, kde se bude provádět až dva tisíce testů denně. Provozovat ho bude soukromá společnost. Všechna potřebná povolení od hygieny a kraje již firma získala. Budou tam tři linky pro automobily a jedna pro příchozí pěšky.

Reprodukční číslo opět kleslo. Nyní je 0,7

Koronavirus

„Situace se ale opravdu jinak v Moravskoslezském kraji zlepšuje. Svědčí o tom třeba i to, že když trasujeme, tak ještě nedávno měl jeden nakažený dalších pět kontaktů, nyní má většinou jen jeden. Lidé opravdu zůstávají doma,“ vysvětlil Kotrla.

Podle hejtmana se v kraji testuje hodně, jde asi o čtvrtinu testů v rámci celé republiky. „Máme už i první výsledky testů z domovů pro seniory. Klienti již byli otestováni, covid-19 má zhruba 4,4 procenta z nich. Zaměstnanci se ještě testují,“ shrnul Vondrák.

Reklama

Výběr článků

Načítám