Hlavní obsah

Ve Španělsku stoupl počet obětí o čtyři stovky, USA mají po Číně a Itálii nejvíc nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí nemoci Covid-19 stoupl ve Španělsku za den skoro o čtyř sta na 1720. Plyne to z nedělních údajů španělských úřadů. Země také prodloužila o dalších patnáct dnů stav nouze. V Německu přibylo skoro 2000 nových případů nákazy, USA jsou po Číně a Itálii třetí nejpostiženější zemí co do počtu potvrzených případů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská armáda dohlíží na dodržování karantényVideo: AP

 
Článek

Počet obětí ve Španělsku vzrostl počet obětí za jediný den skoro o 30 procent, když stoupl o 394 na 1720. Počet potvrzených případů se zvýšil o 3646 na 28 572. Více než 2500 lidí, kteří měli pozitivní test na koronavirus, už španělské úřady evidují jako uzdravené, dalších skoro 1800 jich je ve vážném stavu v péči lékařů.

Premiér Pedro Sáchez plánuje prodloužit karanténu o 15 dnů do 12. dubna: „Naneštěstí to nejhorší teprve přijde. Teprve pocítíme dopad nejtvrdší, nejvíce zničující vlny, která otestuje hranice naší morálky a materiální kapacity, stejně jako ducha naší společnosti.“

Když pronášel projev k národu, zněly z mnoha místi údery do hrnců a pánví, jimiž dávali Španělé najevo nespokojenost s tím, jak jeho vláda zvládá krizi.

Podle zdravotníků je resort na hraně, kdy počet pacientů v některých nemocnicích překročil množství lůžek na intenzivní péči a lékaři místo ochranných oděvů používají pytle na odpadky. V Madridu už je v provozu improvizovaná vojenská nemocnice ve výstavní hale konferenčního centra, která by měla být schopná pojmout až 5500 nemocných.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Karanténa ve Španělsku je velmi přísná, nemá se chodit ven, ovšem výjimkou je venčení psů. „Vycházím častěji, ale na kratší dobu,” říká 49letý madridský profesor Luis Fe který venčí svou borderkolii. Uvedl, že všichni jeho známí využívají svých psů k tomu, aby se dostali ven, „protože doma se nudí”. A už se objevil nový obchod - pronájem psů. „Jestli se chce někdo projít, pronajmu mu svého psa, aby měl propustku,” stojí v jednom inzerátu. Luis Fe obrátil oči v sloup, když říkal, že mu jeden člověk vykládal, že dostal nabídku, aby pronajal svého psa.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Maria del Carmen se svým psem na procházce v Madridu

Velký nárůst obětí v Nizozemsku  a ve Švýcarsku

V Nizozemsku stoupl podle nedělních údajů počet obětí za den o 43 na 179, což představuje třetinu. Počet nakažených vzrostl skoro o šestnáct procent, počet potvrzených případů stouplo o 573 na 4204.

Ve Švýcarsku v neděli stoupl počet potvrzených případů skoro o devět set na 7014, přičemž obětí je už 60. V počtu nakažených na sto tisíc lidí je na tom Švýcarsko v Evropě nejhůře po Itálii. V Itálii je 88,7 případu na sto tisíc obyvatel, ve Švýcarsku 71, ve Španělsku 53, v Německu 25,8 a v Francii 21,6. V zemi jsou totiž do 4. dubna zavřené školy, otevřené jsou do 19. dubna jen prodejny potravin, pekařství a lékárny. Odloženo bylo referendum o vystoupení z Schengenského prostoru.

V Německu je skoro 2000 nových případů

Výrazně stoupl počet nakažených i v Německu, kde počet obětí vzrostl o devět na 55, Plyne to z dat Institutu Roberta Kocha. Počet potvrzených případ nákazy stoupl za den o 1948 na 18 610, což představuje dvanáctiprocentní nárůst. Je to o něco méně než v posledních dnech. V pátek to bylo o 2705, ve čtvrtek o 2958 a ve středu o 2801. Nejvíce postižené jsou země na jihu, k Bádensku-Württenbersku s 3807 případy, kdy je skoro 35 případů na 100 000 obyvatel, se přiřadilo Bavorsko s 3650 případy a Severní Porýní-Vestfálsko s 3545, kde je 26 nakažených na sto tisíc.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Němečtí vědci z akademie věd Leopoldina doporučují, aby se ve spolkové republice kvůli koronaviru na dobu nejméně tří týdnů zásadně omezil veřejný život nejméně do Velikonoc. Během té doby by mělo být omezeno vycházení, výjimkou by měly být cesty do práce, na nákup nebo k lékaři. Tato opatření už platí v Bavorsku.

Prudký nárůst případů v USA

Spojené státy v posledních několika dnech zaznamenaly strmý nárůst počtu nakažených koronavirem na svém území - univerzita Johnse Hopkinse jich eviduje již 26 747. Infikovaných je tam nově více než ve Španělsku, čímž se USA, co do počtu nakažených, staly celosvětově třetí nejvíce zasaženou zemí po Číně s více než 81 000 případy a Itálii s 53 500. Na možnost rychlého růstu počtu nových případů předem upozorňovali někteří američtí vládní činitelé, podle nichž je to do značné míry důsledek zvýšení počtu testů.

Podle televize Fox New se s vlnou nákaz potýká i newyorská policie, ve které bylo pozitivně testováno na SARS-CoV-2 padesát členů sboru.

Ve Spojených státech nemoci Covid-19 podlehlo 340 lidí, což je výrazně méně než ve Španělsku, které eviduje 1381 obětí, i ve Francii, která je podle počtu nakažených sedmá nejpostiženější země. V Číně počet mrtvých překročil 3200, v Itálii 4800.

Reklama

Výběr článků

Načítám