Hlavní obsah

Vážně nemocnému s covid-19 podali v Liberci krev vyléčeného mladíka

Právo, Michael Polák

V Česku dosud unikátní způsob léčby pacienta s covid-19 začala o víkendu zkoušet Krajská nemocnice v Liberci. Pacientovi ve vážném stavu podali v sobotu zdejší lékaři krevní plazmu od dárce, který se z nákazy novým typem koronaviru vyléčil.

Foto: Jiří Částka, ČTK

Krajská nemocnice Liberec

Článek

„Jeho krev už totiž obsahuje protilátky na covid-19. Tento typ léčby je u koronaviru spíše ojedinělý, věříme ale, že by pacientovi, který leží v těžkém stavu na oddělení ARO, mohla pomoci,“ uvedla liberecká nemocnice.

Dárcem krevní plazmy s protilátkami je třiadvacetiletý Jonáš J. z Českolipska, který byl v pořadí sedmým potvrzeným případem onemocnění covid-19 v Libereckém kraji.

Plazma pro nejtěžší případy už za dva týdny

Koronavirus

Mladík se nakazil pravděpodobně v Brazílii, kam v půlce března odcestoval. Chtěl pokračovat v cestování do dalších zemí Jižní Ameriky, ale kvůli tomu, že země začaly postupně uzavírat své hranice, se po několika dnech přes Londýn a Berlín vrátil zpět do Česka.

Že by se mohl stát dárcem krevní plazmy, se dozvěděl v pátek. „Z nemocnice se mi ozvali sami, že mají pacienta v kritickém stavu a že by plazmu potřebovali,“ popsal pro TV Prima třiadvacetiletý Jonáš.

Za pacienta dýchá plicní ventilátor

Za pacienta, kterému může pomoci, v tuto chvíli dýchá plicní ventilátor. Lékaři zároveň museli dosud odvádět pacientovu krev mimo jeho tělo do přístroje, který je schopen ji okysličit a zbavit oxidu uhličitého. Teď mu tedy nově budou podávat i krev s protilátkami.

Jestli bude mít léčba efekt, bude jasné za několik dní.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám