Hlavní obsah

Varování z Číny: Každý třetí pozitivně testovaný je tichý přenašeč bez příznaků

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý třetí pozitivně testovaný člověk na nový koronavirus nemá příznaky, případně je má opožděné. Tato informace má být obsažena v tajných čínských vládních dokumentech, ke kterým měl získat přístup čínský deník South China Morning Post. Informaci přinesl britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Pacientů nakažených koronavirem bez jakýchkoliv příznaků může být násobně více, než se doposud očekávalo.

Článek

Data z Číny naznačují, že by celkové množství nakažených mohlo být kvůli „tichým přenašečům” znatelně vyšší. Podle oné zprávy bylo v Číně jen do konce února pozitivně otestováno na nákazu Covid-19 více než 43 000 osob, které neměly žádné příznaky. Tyto osoby skončily v karanténě, ale v rámci tamějšího systému sčítání nebyly započítány do celkového počtu nakažených, který v té době činil zhruba 80 000.

Toto zjištění by mohlo mít vliv na volbu bezpečnostních opatření, které v současné době jednotlivé země volí. Vědci se zatím nejsou schopni shodnout na tom, jakou roli hrají asymptomatičtí přenašeči v rozšiřování choroby a nakolik infekční pro okolí vlastně jsou.

Poměr asymptomatických má být nezanedbatelný

Stále více vědců se ohrazuje proti dřívějšímu tvrzení Světové zdravotnické organizace (WHO), podle kterého jsou asymptomatičtí přenašeči „extrémně vzácní”. Studie WHO odhadovala, že by tito tiší přenašeči měli činit jen jedno až tři procenta z celkového počtu nakažených.

Už v únoru skupina japonských vědců pod vedením epidemiologa Hirošiho Nišiury z Hokkaido University upozorňovala, že řada faktorů značí, že velké množství případů nakažených novým koronavirem zůstává vlivem nedostatečné diagnostiky oficiálně nezaznamenaných.

Častěji mohou být asymptomatické děti

Na základě vzorku získaného z testování Japonců evakuovaných z města Wu-chan v čínské provincii Chu-pej, odkud se nákaza rozšířila do celého světa, určil poměr asymptomatických japonských pacientů na 30,8 procenta. Což je číslo velmi podobné tomu, které se má údajně nacházet v dokumentech čínské vlády.

„Podíl asymptomatických nakažených... může být vyšší mezi dětmi než u dospělých. To by mohlo značně změnit náhled na šíření viru, a dokonce pozměnit ideální intervence,” dodal japonský vědec.

Zatímco WHO počítá jako potvrzené případy i osoby, které byly testovány pozitivně, ač nemají žádné symptomy, Čína 7. února poupravila své směrnice tak, že pouze symptomatičtí pacienti jsou vedeni jako potvrzené případy.

Letadlo Smartwings je na cestě do Prahy, veze 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám