Hlavní obsah

Vakcínu v Česku za dva dny dostalo zhruba tři tisíce lidí

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí dostalo v ČR vakcínu proti koronaviru téměř 2000 brněnských a pražských zdravotníků. V porovnání s prvním dnem očkování je to zhruba dvojnásobek. V neděli dostalo vakcínu asi 1260 osob. Za uplynulé dva dny je tak naočkovaných přes 3000 lidí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zdravotní sestra ve FN Ostrava připravuje vakcínu do injekční stříkačky.

Článek

Většina z nich jsou zdravotníci z Prahy a Brna. Ve čtyřech pražských nemocnicích bylo za první dva dny očkováno 2521 lidí. Fakultní nemocnice Brno očkovala za první dva dny 460 zdravotníků. Další stovky lidí se nechaly očkovat ve svatoanenské nemocnici v Brně.

V Ostravě začalo očkování proti covidu-19, zatím jen ve fakultní nemocnici

Domácí

Do Česka dorazilo v sobotu 26. prosince 9750 dávek očkovací látky firem Pfizer a BioNTech, rozdělila se napůl mezi Prahu a Brno. Dalších zhruba 19 500 dávek se očekává ve čtvrtek.

Jako první se nechal naočkovat premiér Andrej Babiš (ANO), očkován byl vzápětí i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Izrael je už ve třetím lockdownu. Očkuje 70 tisíc lidí denně

Blízký a Střední východ

Celkově by pak v lednu mělo přijít do Čech 357 875 vakcín pro téměř 197 tisíc lidí. V únoru by měly společnosti dodat 640 tisíc vakcín, v březnu až přes 907 tisíc vakcín.

Vyždímat z ampule šest dávek místo pěti jde, potvrdil Babišova slova hlavní lékárník z Motola

Koronavirus

Očkovací strategie z dílny ministerstva zdravotnictví pak počítá s tím, že by se měli jako první nechat očkovat senioři a zdravotníci. Během března či dubna by se podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka mohla dostat řada již na každého, kdo si o vakcínu požádá.

Reklama

Výběr článků

Načítám