Hlavní obsah

V Ostravě začalo očkování proti covidu-19, zatím jen ve fakultní nemocnici

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Přesto, že už se moc nepočítalo s tím, že se podaří v Ostravě zahájit očkování proti covidu-19 ještě letos, skutečnost je nakonec jiná. V pondělí večer totiž do ostravské fakultní nemocnice (FNO) dorazilo 140 ampulí vakcíny z Brna a v úterý ráno už zde začalo očkování personálu. Předpokládá se, že bude v první den naočkováno kolem stovky lidí.

V Ostravě začalo očkování proti covidu-19, zatím jen ve fakultní nemocniciVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Jako první se nechal na Klinice infekčního lékařství FNO naočkovat její přednosta Luděk Rožnovský.

„Nechal jsem se naočkovat z mnoha důvodů, třeba proto, abych jako zdravotník nenakazil pacienty či své kolegy. Kdo jiný by měl propagovat očkování než my lékaři a zdravotníci, když na své oči vidíme ty problémy lidí, kteří procházejí covidovou infekcí,“ svěřil se Právu přednosta s tím, že očkování téměř ani necítil.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jako první se v ostravské fakultní nemocnici nechal v úterý ráno očkovat přednosta Kliniky infekčního lékařství Luděk Rožnovský.

„Jde o malý objem té vakcíny. Cítím se dobře. Očkování rozhodně doporučuji,“ zdůraznil Rožnovský.

Přednost mají pracovníci v první linii

„Těch 140 vakcín je na 700 očkovacích dávek. Jsou určeny pro zdravotníky a personál v naší nemocnici. Přednost mají ti, kteří jsou v první linii, tedy na těch covidových pracovištích,“ vysvětlil ředitel FNO Jiří Havrlant. Dodal, že se v úterý ráno o půl deváté začalo očkovat na čtyřech místech nemocnice. „Jedno je tady na klinice infekčního lékařství, další dvě jsou pak na poliklinice, kde máme centrum preventivní medicíny, a poslední jsme zřídili na interní klinice,“ upřesnil Havrlant.

Doplnil, že vakcíny po rozmrazení musí být využity do pěti dnů. „My počítáme, že tyto dávky nám vystačí na tři dny, tedy do silvestra, kdy, doufejme, přijdou další vakcíny. Očkovat teď budeme i pacienty, kteří u nás leží a jsou chronicky nemocní, nebo jsou ve věku od 65 let výše,“ popisoval ředitel FNO.

Vakcíny do Ostravy nedorazily. Snad až na Silvestra

Koronavirus

Původně měly v Moravskoslezském kraji začít očkovat už v pondělí i další nemocnice, nedorazila ale vakcína, protože společnost Pfizer má logistické problémy. Opozdily se dodávky i do dalších evropských států.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Takto vypadá očkovací průkaz, který dostane každý očkovaný.

Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) má být nejprve v regionu naočkováno kolem 17 tisíc zdravotníků a 10 tisíc zaměstnanců sociálních zařízení. Teprve poté se zde začne s očkováním veřejnosti, a to v 17 nemocnicích. Epidemie koronaviru je v současnosti v Moravskoslezském kraji nejsilnější v rámci celého Česka.

„Ta situace se u nás hodně zhoršila. V naší nemocnici nyní máme celkem 159 lidí, kteří leží na covidových lůžkách. Počet pacientů nám stoupá, proto budeme muset vyhradit další kapacity. Jsme ale limitováni personálem. Musíme se s tím nějak poprat,“ shrnul Havrlant.

Reklama

Výběr článků

Načítám