Hlavní obsah

Vakcínu proti nové mutaci zvládneme připravit do šesti týdnů, řekl šéf BioNTechu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by současná vakcína nebyla efektivní proti nové mutaci koronaviru, která se vyskytla v Anglii, vědci ji dokáží do šesti týdnů upravit. Uvedl to šéf biotechnologické společnosti BioNTech Uğur Şahin. Podle něj je ale „velmi pravděpodobné”, že účinná bude. Vakcínou vyvinutou firmami BioNTech a Pfizer očkují již dva týdny v Británii a v pondělí ji pro použití schválila také Evropská komise.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ugur Sahin odpovídá na otázky novinářům

Článek

Asi za dva týdny by mělo být jasné, zda protikoronavirová vakcína společností BioNTech/Pfizer funguje i proti nové mutaci, která se vyskytla v Anglii.

„V tuto chvíli neumíme říct, jestli naše vakcína chrání i před touto novou mutací,” řekl Şahin na tiskové konferenci. Čistě vědecky je podle něj ale „velmi pravděpodobné”, že imunita vyvolaná vakcínou bude účinná i proti nové variantě.

Potřebujeme novou definici normálu. Tento virus s námi zůstane následujících 10 let.
Uğur Şahin, šéf společnosti BioNTech

„Nemyslíme si, že je nějaký důvod se obávat nebo strachovat,” dodal. Pokud by totiž bylo potřeba látku upravit, aby fungovala i proti nové mutaci viru, vědci to zvládnou za poměrně krátkou dobu.

Vakcína pro širší veřejnost bude od února. Rozhodne věk a nemoci

Domácí

Jeho společnost využila při návrhu vakcíny technologii mRNA vakcíny. Písmenko „m” představuje anglické slovo „messenger”, tedy poslíček. Tyto typy vakcíny mají tu výhodu, že u nich lze nastavení poměrně snadno měnit.

„Vysvětlila bych to asi tak, jako když na kabát našijete nové knoflíky. Látka i střih zůstávají, šicí stroje jedou dál, jen se použijí jiné knoflíky,“ popsala Právu molekulární bioložka Helena Jiřincová.

Virus tu bude 10 let, myslí si

To potvrzuje i šéf BioNTechu. „Krása této poslíčkovské technologie spočívá v tom, že jsme schopni okamžitě vyvíjet vakcínu, která kompletně napodobuje chování nové mutace – technicky bychom zvládli novou vakcínu poskytnout během šesti týdnů,” myslí si Şahin.

Zmutovaný koronavirus se podle odborníků snadněji přenáší na děti

Evropa

V takovém případě by ale pravděpodobně musely regulační úřady látku schválit znovu. Na otázku, kdy si myslí, že se život vrátí do normálu, odpověděl: „Potřebujeme novou definici normálu. Tento virus s námi zůstane následujících 10 let.”

Vědci varují před unáhlenými závěry ohledně zmutovaného koronaviru

Koronavirus

Látka vyvinutá firmami BioNTech a Pfizer byla v pondělí schválena Evropskou komisí a může se tak začít využívat v členských zemí EU. Do Česka by první várka měla dorazit o víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám