Hlavní obsah

V ÚVN snímkují plíce venku mezi pavilony. Pojízdní tomograf půjčila armáda

Novinky, jdu, luh, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Armáda ČR zapůjčila Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) tomograf umožňující vyšetření CT, ze kterého mohou lékaři určit rozsah poškození plicní tkáně u pacientů s onemocněním covid-19. Podle výsledných snímků pak mohou pacienty propustit do domácí péče nebo naopak určit způsob následující léčby. Kontejner s přístrojem postavila armáda před nemocnici.

Stan u UVN vyšetří i stav plicní tkáněVideo: Novinky

 
Článek

Koronavirus napadá v těle člověka především plíce, a to i u pacientů s lehkým průběhem onemocnění, kteří ani nemusejí být hospitalizováni. Jednou z nejtěžších komplikací je pak zápal plic. Díky CT snímkům tak mohou lékaři získat detailnější informace o stavu nakaženého.

Reportérka Novinek se nechala otestovat na koronavirus

Koronavirus

„My se hlavně dozvíme rozsah postižení, což nám hodně říká o prognóze pacienta a samozřejmě i o volbě případné agresivní léčby. V podstatě od radiologů dostáváme popis, který nám říká, zda je postižena čtvrtina, polovina nebo dokonce tři čtvrtiny plicní tkáně,” řekl Novinkám Michal Holub, přednosta kliniky infekčních nemocí ÚVN.

Mobilní přístroj je umístěn mimo pavilony nemocnice v téměř dvacetitunovém kontejneru. Díky tomu nedochází ke kontaktu s ostatními pacienty na Radiologickém oddělení nemocnice a nepotkávají se ani lékařské týmy.

Ve VFN leží pacientka, která by mohla dostat remdesivir, nemocnice lék zatím nemá

Koronavirus

Vyšetření mobilním tomografem je podle vedoucího asistenta radiologie Ondřeje Krahuly velmi jednoduché. „Vyšetření je pro pacienta nenáročné. Pouze se položí na záda, hlavou směrem do otvoru, natáhne si obě ruce za hlavu a projede přístrojem dvakrát tam a zpátky,” uvedl s tím, že vyšetření trvá zhruba minutu.

Nemocnice se doposud starala o přibližně 90 pacientů s covid-19, na lůžkových odděleních pečovali o více než polovinu z nich. V současnosti už nemocnice hospitalizuje jen pět pacientů s nákazou. „Někdy od poloviny března jsme jako léčbu začali používat lék proti malárii, chlorochin, což vycházelo z doporučeného postupu Společnosti infekčního lékařství a ze zahraničních zkušeností,” zmínil Holub.

Taxikář čeká na poslední test. Lékaři už mluví o propuštění domů

Koronavirus

Výpočetní tomograf v kontejneru je součástí polní nemocnice Armády České republiky. V běžném režimu je určen pro nasazení na zahraničních vojenských misích. V ÚVN byl použit poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám