Hlavní obsah

V ostravském Alzheimercentru je potvrzeno 31 nakažených koronavirem

Právo, hon
Ostrava
Aktualizováno

U osmi zaměstnanců a 23 klientů Alzheimercentra Ostrava byla potvrzena nákaza koronavirem. Na výsledky některých testů přitom instituce stále čeká. Informaci potvrdila za Alzheimercentrum Martina Svobodová. Většina nakažených klientů podle ní nemá žádné příznaky nemoci.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Klienti, kteří byli pozitivně testováni, jsou umístěni ve speciální zóně, která je oddělena od běžného chodu zařízení. Starají se o ně proškolení zaměstnanci, kteří nepřicházejí do styku s ostatními pracovníky ani klienty,“ dodala Svobodová.

Testy prodělali zaměstnanci a klienti ostravského zařízení kvůli potvrzené diagnóze u jedné z klientek. U té se na konci uplynulého týdne objevily zdravotní problémy a byla převezena do nemocnice, kde u ní byl pozitivní nález nemoci covid-19 potvrzen.

Zdravotníci následně provedli odběry u 77 klientů a 70 zaměstnanců. Zatímco výsledky testování zaměstnanců už jsou kompletní, u některých klientů se zatím na finální analýzu vzorků čeká.

Lidé si opět mohou kupovat respirátory FFP3

Koronavirus

Jak se nákaza do ostravského Alzheimercentra dostala, je pro personál záhadou. „Vůbec to netušíme. Už od počátku byla nastavena velmi přísná opatření,“ řekla Svobodová. Dodala, že během úterního dopoledne proběhla v zařízení plošná desinfekce všech prostor pomocí nejmodernějších desinfekčních prostředků.

Alzheimercentrum má v České republice celkem 13 poboček, ve kterých je umístěno 1200 klientů. Kromě Ostravy zatím nákaza nebyla nikde jinde potvrzena.

Reklama

Související témata:

Související články

Uzemněná letadla by mohla sloužit jako JIP

Uzemněná letadla by se v dobách koronavirové nákazy mohla proměnit v jednotky intenzivní péče, navrhují britští experti, kteří přišli s nápadem na projekt...

Výběr článků

Načítám