Hlavní obsah

V nemocnici v Mariánských Lázních prudce stoupl počet nakažených

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet nakažených koronavirem se v nemocnici v Mariánských Lázních zvýšil z nedělních 17 na 43. Čtyřiatřicet nakažených je z toho mezi pacienty a devět nakažených jsou zaměstnanci. Právu to potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková. Na Chebsku bylo v neděli evidováno 202 potvrzených případů nákazy.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Nemocnice v Mariánských Lázních

Článek

Chebsko a hlavně Mariánské Lázně patří mezi nejvíce zasažené nákazou koronavirem v Karlovarském kraji. Z celkových v pondělí odpoledne evidovaných 350 nakažených v kraji jsou téměř dvě třetiny z Chebska. Tam čísla razantně stoupají od minulé středy. Ke 150 nakaženým přibylo za pár dní dalších více než 50. Přímo v Mariánských Lázních je podle pondělních ranních údajů starosty města Martina Kaliny (Piráti) 51 nemocných.

Nákaza se rozšířila v nemocnici

„Evidujeme třiačtyřicet potvrzených případů v lůžkovém zařízení následné péče nemocnice Mariánské Lázně. S vedením zdravotnického zařízení spolupracujeme v rámci probíhajících epidemiologických šetření a provádění stanovených protiepidemických opatření,“ uvedla Zajíčková.

Nelichotivé prvenství: Nejvíc mrtvých na covid-19 na počet obyvatel má Karlovarský kraj

Koronavirus

Nemocnice, která je soukromým zdravotnickým zařízením s menšinovým podílem města, zatím funguje bez větších omezení. Provozuje ambulance, dlouhodobou lůžkovou péči a lůžka následné péče.

Koronavirus v ČR
Během neděle bylo v ČR potvrzeno 52 nových případů nákazy koronavirem. Do pondělních 8.30 ministerstvo zdravotnictví žádný nový případ nákazy nezaznamenalo. Celkový počet potvrzených případů je 7404. V Karlovarském kraji je doposud v souvislosti s covid-19 evidováno 21 úmrtí, což je druhé nejvyšší číslo po Praze (82).

„Oddělení jsou zdravotnickým personálem zajištěna, nevylučujeme ovšem, že tento se tento stav nezmění s ohledem na vývoj situace. Nadále je poskytována akutní péče pacientům, a to se striktním dodržováním protiepidemiologických opatření,“ uvedla v tiskové zprávě Veronika Kropfreiterová, jež je pověřená řízením nemocnice.

Ochranných pomůcek je dostatek

Nemocnice má přes sto zaměstnanců, přičemž ti pozitivní na covid-19 jsou v domácí karanténě. Nakažení pacienti zůstávají v odborné péči lékařů a zdravotníků z mariánskolázeňské nemocnice.

„V případě zhoršení jejich stavu budou neprodleně transportováni na nejbližší specializovaná pracoviště do okolních nemocnic,“ uvedla Kropfreiterová, podle které má nemocnice dost ochranných pomůcek.

„Převzali jsme na Krajském úřadě Karlovarského kraje celoobličejové masky a další ochranné obleky. Oslovili jsme krizový štáb obce s rozšířenou působností Mariánské Lázně, který aktuálně řeší některé naše specifické požadavky,“ pokračovala pověřená ředitelka a připomněla, že je stále ve hře možná pomoc k personálnímu zajištění od armády, o kterou požádal ústřední krizový štáb karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO).

Do Česka dorazil japonský lék na covid-19, nemocnice jej rovnou podá pacientce

Koronavirus

Jak uvedla ČTK, podle vicepremiéra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) umožňují krizová opatření nasazení vojáků jen v zařízeních sociálních služeb. Žádost Karlovarského kraje (KK), aby mohli pomoci i v nemocnicích, chce Hamáček projednat na vládě a ve středu by se jí měl zabývat krizový štáb.

Reklama

Výběr článků

Načítám