Hlavní obsah

V Německu se rozjíždí testy na koronavirus u domácích mazlíčků

Novinky, nčs

Svobodná univerzita v Berlíně (FUB) začala na nákazu novým koronavirem testovat domácí mazlíčky. Děje se tak poté, co se v nedávné době potvrdila nákaza u několika zvířat. Nutno podotknout, že se jedná pouze o jednotky potvrzených případů a doposud nebyl potvrzen přenos ze zvířete na člověka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Německá univerzita začíná testovat především psy a kočky, kteří žijí s lidmi jako domácí mazlíčci. Podle odborníků jsou kočky náchylnější k nákaze koronavirem než psi.

Nemusí se přitom jednat pouze o nový typ koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19. Jiné koronaviry jako například FCov (Feline coronavirus) u koček není zas tak velkou neznámou. Kočičí virové onemocnění - infekční peritonitida koček - je rovněž způsobována koronavirem.

Tygřice v newyorské zoo má koronavirus

Amerika

Berlínští veterináři se však kvůli nedávným potvrzeným případům u psů, koček, či dokonce tygra rozhodli, že začnou provádět testy právě na nákazu novým typem koronaviru.

V Hongkongu se nakazil koronavirem druhý pes

Koronavirus

Profesor virologie Klaus Osterrieder uvedl, že existují náznaky, že virus lze přenést z lidí na domácí zvířata, ale ne naopak. „Vypadá to, že vir lze přenášet na domácí zvířata v běžných domácích podmínkách,” řekl Osterrieder. „Dosud provedené výzkumy naznačují, že kočky jsou na nákazu náchylnější než psi,” dodal.

Jak připomíná server Daily Mail, ostatní země se zatím místo rozšiřování testů na zvířata soustředí na zvládnutí procesu testování na lidech. Dodává, že zatímco v Německu je provedeno asi 70 tisíc testů denně, na Ostrovech to byla o víkendu pouze zhruba pětina.

V Hongkongu byla infikována kočka nakaženého majitele

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám