Hlavní obsah

V Německu roste počet velkých měst považovaných za ohniska nákazy

Berlín

V Německu roste počet velkých měst, která úřady považují za ohniska šíření koronaviru. O víkendu hranici 50 nakažených na 100 000 obyvatel za týden překročily Kolín nad Rýnem, Stuttgart, Essen či Mohuč (Mainz), informovala agentura DPA.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Žena v roušce jde po schodech ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Hranici 50 nakažených za týden na 100 000 lidí už dříve překonaly také Berlín, Frankfurt nad Mohanem či Brémy. Mnichov je těsně pod ní. Více než 50 nakažených na 100 000 obyvatel za týden má i řada menších měst po celé zemi.

Kancléřka Angela Merkelová se přitom v pátek na jednání se starosty jedenácti největších německých měst dohodla, že po překročení zmiňované hranice budou města zpřísňovat opatření proti šíření viru SARS-CoV-2.

V Berlíně je od soboty omezená otevírací doba barů, hospod a restaurací. Stuttgart a Kolín nad Rýnem omezily pití alkoholu na veřejnosti a zpřísnily i opatření, která se týkají nošení roušek.

Berlín poprvé po 70 letech zavře na noc bary i restaurace

Koronavirus

Hrozí zvýšení pokut

Německo za sobotu zaznamenalo 3483 nových případů nákazy. Údaj je nižší než v předchozích dnech, o víkendu se ale běžně testuje méně lidí než ve všední dny.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených v neděli bavorský premiér Markus Söder vyzval, aby se po celém Německu zpřísnil postih lidí, kteří koronavirová opatření nedodržují. V Bavorsku se nyní platí za porušení pravidel 250 eur (přes 6700 Kč). Premiér nejlidnatější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet, která je po Bavorsku druhou zemí s nejvyšším počtem nakažených, Söderův návrh podpořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám