Hlavní obsah

V lednu zemřel na Slovensku rekordní počet lidí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Letos v lednu zemřelo na Slovensku o 68 procent lidí více než za stejný měsíc v uplynulých letech. V pátek o tom informoval slovenský statistický úřad.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Počty úmrtí zásadně ovlivnila druhá vlna pandemie nového typu koronaviru. „V souhrnu za první měsíc letošního roku zemřelo na Slovensku 8650 lidí, což je o 3500 osob víc, než byl průměr za posledních pět let, a o 3600 osob víc než v lednu 2020,“ uvedl statistický úřad.

Podle těchto údajů měl v lednu každý pátý zemřelý méně než 65 let. Celkově počet zemřelých do 64 let převýšil průměr o více než třetinu, konkrétně o 36 procent. Nejhorší byla situace v Nitranském kraji.

V Česku už zase umírá kolem 200 nakažených denně

Domácí

Letos v lednu zemřelo na Slovensku 2461 lidí s onemocněním covid-19. V únoru to bylo už přes 2500 osob. V boji s pandemií pomáhají Slovensku jiné státy, například Německo, Polsko, Dánsko a Belgie. Do země také přijeli lékaři a zdravotní sestry z Rumunska.

Na Slovensku zaznamenali ve čtvrtek 2301 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 102 úmrtí. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 333 872 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 8346 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám