Hlavní obsah

V Hongkongu se nakazil koronavirem druhý pes

Hongkong

Nákaza koronavirem SARS-CoV-2 se potvrdila v Hong-kongu už u druhého psa, uvedl v neděli list The Korea Times s odvoláním na čtvrteční sdělení veterinární správy v Hong-kongu. Majitelka zvířete je také infikovaná.

Ilustrační foto

Článek

Dvouletého německého ovčáka vlastní žena nakažená nemocí Covid-19. Zvíře putovalo ve středu do karantény - stejně jako čtyřletý kříženec stejné majitelky. Oba psi jsou drženi odděleně.

Ve čtvrtek byly odebrány oběma psům stěry z čenichu a tlamy. Zatímco u vlčáka se nákaza potvrdila, druhý pes ji nemá.

Ani jedno zvíře ale nemá žádné symptomy nemoci Covid-19, uvedl mluvčí ministerstva pro zemědělství, rybářství a ochranu přírody s tím, že oba psi budou sledováni a testy se u nich zopakují.

Resort dodal, že zatím není znám případ přenosu koronaviru SARS-CoV-2 ze psů na lidi.

Pes, u nějž potvrdili koronavirus, po stresující karanténě pošel

Koronavirus

Virolog z hongkongské univerzity Malik Peiris, který pomáhal místní vládě s analýzou vzorků, dodal, že by se měl udělat test krevních vzorků, ale až po 10 dnech od možné nákazy, aby se mohly případně vyvinout protilátky.

„Je velmi pravděpodobné, že tyto dva pozitivní případy jsou příkladem přenosu (koronaviru) z člověka na psa,“ dodal. První nakažený pes uhynul, ale ne na Covid-19, byl starý, bylo mu 17 let a byl nemocný.

Ministerstvo doporučuje, aby domácí mazlíčci z třídy savců u nakažených lidí byli dáni do izolace. V té jsou kromě zmíněných dvou psů ještě čtyři kočky. Není je možné navštěvovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám