Hlavní obsah

V deseti slovenských okresech zavedou kvůli covidu přísný režim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na severu a východě Slovenska se epidemiologická situace dál zhoršuje a od pondělí 25. října bude deset okresů zařazeno mezi oblasti s nejvyšší mírou ohrožení. Ve středu to oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Čísla rostou i v dalších státech sousedících s Českou republikou.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Na Slovensku budou mezi okresy označené na covidové mapě černou barvou od pondělí Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Město, Levoča, Michalovce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Tvrdošín.

V těchto okresech budou ve veřejně přístupných budovách opět povinné respirátory a budou zakázány hromadné akce. Restaurace budou mít povolený pouze prodej přes okénko a například fitness centra nemohou fungovat vůbec.

Na severu a východě Slovenska je nízká proočkovanost a nemocnice se zaplňují novými pacienty s diagnózou covid-19. Aktuálně je ve slovenských nemocnicích 1040 pacientů s potvrzeným covidem nebo s podezřením na tuto nemoc. Na jednotce intenzivní péče je umístěno 113 pacientů a až 123 pacientů je napojeno na umělou plicní ventilaci.

Epidemie na Slovensku sílí. Lockdown v plánu není, zavírání hospod ano

Evropa

Na Slovensku zaznamenali v úterý 3480 nových případů nákazy, což je nejvyšší počet od začátku března. Osm infikovaných zemřelo. Celkově bylo v zemi s více než pěti miliony obyvatel dosud pozitivně testováno 443 214 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 872 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 486 032 osob, z nichž i druhou dávku dostalo 2 366 978 lidí.

Výrazně lepší je aktuálně koronavirová situace v další sousedící zemi – v Polsku. V úterý tam sice zaznamenali 3931 nakažených, což bylo nejvíce od května, v přepočtu na 100 tisíc lidí je však momentálně nakažených jen 7,42, což se na stupni bezpečnosti v zemi rovná zelené barvě, tedy nejbezpečnější. Zpřísnění podmínek by mělo nastat až od 10 a více nakažených.

S covidem už opět umírá 10 lidí denně

Domácí

V 38milionové sousední zemi se dosud covidem-19 nakazilo 2 945 056 lidí, 76 183 jich zemřelo. Vyočkováno bylo přes 38 milionů dávek, plně naočkovaná je přesně polovina populace ve věku od 12 let.

Situace se naopak mírně zhoršuje v Německu. V zemi s 83 miliony obyvatel za poslední den přibylo přes 17 tisíc nakažených a také 92 obětí. Z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) vyplývá, že už sedmý den v řadě stoupá tzv. sedmidenní incidence, tedy průměrný počet infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Aktuálně má hodnotu 80,4, v úterý přitom byla 75,1 a před týdnem 65,4.

V Německu se od začátku pandemie nakazilo koronavirem přes 4,4 milionu obyvatel. Zemřelých je pak 94 812.

Rakousko zveřejnilo poslední čísla nakažených v úterý a nové údaje přibudou až ve středu odpoledne. V úterý hlásilo 2521 nových případů a dvě úmrtí. V zemi se od začátku pandemie nakazilo 776 746 lidí, 10 954 jich zemřelo. Naočkováno je bezmála 62 procent populace ve věku od 12 let. V nemocnicích je 934 lidí, 219 z nich na JIP.

Reklama

Výběr článků

Načítám