Hlavní obsah

Epidemie na Slovensku sílí. Lockdown v plánu není, zavírání hospod ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nově nakažených koronavirem se na pětimilionovém Slovensku pohybují kolem dvou tisíc denně. Některé nemocnice už hlásí velký nápor pacientů. Nejhorší situace je na severu a východě země. Podle vlády však plošný lockdown nehrozí.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Snímek z plošného testování na Slovensku

Článek

Kabinet premiéra Eduarda Hegera ve čtvrtek schválil nové rozdělení okresů podle počtu infikovaných, které bude platit od pondělí 18. října 2021. Podle tzv. covid automatu byly do nejpřísnějšího, třetího stupně ohrožení zařazeny okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník.

V okresech označených na covidové mapě černou barvou budou uvnitř veřejně přístupných budov opět povinné respirátory, hromadné akce jsou zakázány. V těchto okresech také budou mít restaurace povolený pouze prodej přes okénko. Školy se však plošně nikde zavírat nebudou.

Návrat ze Slovenska se od pondělí zkomplikuje

Koronavirus

Podle ministerstva zdravotnictví se covid šíří v zemi velmi rychle. V úterý zaznamenali na Slovensku 2406 nových případů a dvacet infikovaných zemřelo. Ve středu zaznamenali 1871 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 19 infikovaných. Ministerstvo upozornilo, že v sedmi okresech je pozitivita PCR testů nad 25 procent, to znamená, že každý čtvrtý test je pozitivní.

Může za to nízká proočkovanost

Příčinou rychlého šíření covidu může být nízká proočkovanost obyvatelstva, která dosahuje celorepublikově jen 43 procent. V okresech Gelnica, Kežmarok a Stará Ľubovňa nedosahuje poměr plně naočkovaných ani 30 procent. V dalších okresech východního Slovenska, a to v Košicích a Prešově, je plně očkovaných jen přibližně 40 procent obyvatel.

Lžou nám, covidové oddělení je prázdné, tvrdí Slovák ve videu. Točil přitom na izolaci

Koronavirus

Ve slovenských nemocnicích je momentálně 824 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 103 na JIP a 94 na plicní ventilaci. Přes 70 procent hospitalizovaných s covidem je nenaočkovaných.

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 431 757 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 791 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 475 646 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 354 246 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám