Hlavní obsah

V Číně se u Covid-19 osvědčil japonský lék proti virózám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Peking

Zdravotnické úřady v Číně uvedly, že se při léčbě nakažených koronavirem SARS-CoV-2, osvědčil japonský lék proti virózám favipiravir. Informovala o tom japonská média.

Foto: Profimedia.cz

Antivirotikum Favipiravir

Článek

Čang Sin-min čínského ministerstva pro vědu a techniku uvedl, že favipiravir vyvinutý dpolečností Fujifilm Toyama Chemical, vykazoval povzbudivé výsledky při klinických testech ve Wu-cahnu a Šen-čenu, do nich bylo zapojeno 340 lidí.

„Prokazoval vysoký stupeň bezpečnosti a je jasně efektivní při léčbě,“ řekl Čang v úterý.

U většiny nakažených pacientů Šen-čenu, jimž se dal lék, byly negativní testy po čtyřech dnech léčby, zatímco u lidí, kteří nebyli léčeni, byly testy negativní po jedenácti dnech. V obou případech jde o medián.

Rentgenové snímky ukazovali zlepšení stavu plic u 91 procent nakažených, zatímco bez léčby to bylo jen u 61 procent.

Společnost Fujifilm Toyama Chemical, která vyvinula lék známý pod obchodním názvem Avigan, se k těmto vyjádřením odmítla vyslovit, napsal list The Guardian.

Lék zkoušeli i japonští lékaři u pacientů s mírnými a středně těžkými příznaky, aby zabránili množení viru. Zdroj z japonské ministerstva zdravotnictví však uvedl, že lék nebyl tak efektivní u lidí s vážnými případy. „Dali jsme Avigan 70 nebo 80 lidem, ale nezdálo se, že by zabíral dobře, když se virus už rozmnožil,“ uvedl zdroj pro list Mainiči Šinbun.

Podobně omezené výsledky přinášela i kombinace léků proti HIV lopinavir a ritonavir.

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Svět

Favipiravir byl v roce 2014 vyvinut k léčbě chřipky. V roce 2016 ho Japonsko dodalo do Guineje, když tam propukla epidemie eboly.

Lék zatím není schválen, ale zdroj listu Mainiči uvedl, že to by se mělo změnit zřejmě už v květnu: „Pokud se ale výsledky klinických zkoušek odloží, odložilo by se i schválení.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám