Hlavní obsah

V brněnských Židenicích svolali seniory a převezli je na očkování

Právo, Petr Kozelka

Pomoci seniorům starším osmdesáti let s očkováním proti koronaviru se rozhodla radnice v městské části Brno-Židenice. Ve spolupráci s Dopravním podnikem a Vojenskou nemocnicí v Brně uskutečnila akci, při níž seniory přímo před jejich domem vyzvedl autobus, dovezl je do nemocnice a po očkování se vrátili stejnou cestou domů.

Foto: Jiří Motloch, Právo

Seniorům radnice pomohla s dopravou i vyplněním formulářů.

Článek

První kolo akce pro několik desítek seniorů se uskutečnilo ve čtvrtek. „Nápad vznikl při debatě s ředitelem Vojenské nemocnice, kdy jsme přemýšleli, jak to udělat pro naše starší občany přívětivější. Nemáme přístup do databází osobních údajů, takže jsme nemohli lidi oslovovat přímo. Dali jsme výzvu do našeho zpravodaje a Denního centra pro seniory,“ řekl Právu starosta městské části Aleš Mrázek (ANO).

O pomoc mohli požádat lidé, kteří se nedokázali nebo nestihli zaregistrovat do celostátního systému ministerstva zdravotnictví, ale i ti, kteří se přes nástrahy registrace dostali, ale ocenili pomocnou ruku při samotném očkování.

Foto: Jiří Motloch, Právo

Očkování seniorů z městské části Brno-Židenice

Ve čtvrtek ráno tak několik desítek lidí postupně přivezl do Vojenské nemocnice speciální seniorbus. Při nastupování i při cestě byl zájemcům k ruce asistent, který seniory doprovodil až na očkovací místo. S vyplněním nezbytných formulářů a orientací na místě jim zase pomohla administrativní pracovnice z radnice. Za tři týdny vyrazí ve čtvrtek naočkovaní senioři stejným způsobem pro druhou dávku.

V Česku přibylo 14 457 nakažených

Koronavirus

„Věřím, že očkovaní byli s akcí spokojení. Doprava fungovala, dokumenty jsme měli nachystané, načas to šlapalo i v nemocnici, kde byli navíc spokojení, že tam byli jen naši důchodci s asistencí. Obvykle totiž musí s každým seniorem přijít doprovod a lidé se tam nakumulují,“ popsal starosta.

Tři případy z mateřské školky v Brně mají jihoafrickou mutaci

Domácí

Další očkovací akce je v plánu na 4. března. Zájemci se můžou přihlásit prostřednictvím židenického Denního centra pro seniory, které najdou v Táborské ulici č. 135. Registrovat se mohou osobně i telefonicky na čísle 608 932 473 v úterý od 10:00 do 12:00 nebo ve středu od 14:00 do 16:00.

„Počítáme s tím, že v těchto dvou kolech bude naočkováno okolo stovky lidí. Pokud by se hlásilo více lidí, snažili bychom se jim vyhovět a zajistit i další termín,“ dodal Mrázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám