Hlavní obsah

V Brně zkouší zvládnout naočkovat 3000 lidí denně

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V záložní nemocnici na brněnském výstavišti je od pondělí v testovacím provozu očkovací centrum, které bude po spuštění schopno naočkovat až 3000 lidí denně. Pro vakcínu si do něj zatím chodí jen policisté a hasiči. Zdravotníci se teprve učí vše sladit tak, aby šlo masové očkování jako po másle.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V záložní nemocnici na výstavišti v Brně začalo v pondělí zkušební očkování policistů a hasičů

Článek

Vše musí dokonale ladit. Od vlastního očkování až po administrativu. „Záleží na každém detailu. Naším úkolem je zvládnout až 300 pacientů za hodinu, což bude poměrně náročné,“ řekl Právu náměstek pro zdravotní péči brněnské fakultní nemocnice Ondřej Ludka.

Naším úkolem je zvládnout až 300 pacientů za hodinu, což bude poměrně náročné
Ondřej Ludka, náměstek FN Brno

Do očkování se zapojí desítky zdravotníků, pomohou policisté, hasiči, studenti, zubaři i členové Českého červeného kříže (ČČK). Nejvíc nyní scházejí dobrovolníci z řad lékárníků, kteří budou přímo v areálu provizorní nemocnice rozdělovat očkovací látku do dávek.

30 minut na kontrolu

Zájemce o vakcínu se bude muset nejprve přihlásit do elektronického systému. Dostaví se ve stanovený čas. Bude muset počítat se čtvrthodinovým čekáním. Následuje zápis do evidence administrativním pracovníkem, pak rychlá vstupní lékařská prohlídka.

Očkovat budou i zubaři

Koronavirus

Po ní se dostává do provizorní nemocnice. Usedá do některé z chodeb mezi lůžky na židli, kde je naočkován. Další administrativní pracovník mu ihned začíná odměřovat 30 minut, kdy se čeká, zda se nedostaví komplikace. Následně přechází pacient k dalšímu lékaři, a to již na povinnou výstupní prohlídku.

Od něj pak, pokud je vše v pořádku, odchází s potvrzením o naočkování, na němž má napsaný termín, kdy má dorazit na druhou injekci. Dávají se totiž dvě dávky vakcíny.

Provizorní nemocnice se v podstatě nijak nezměnila. Pouze byly do jejích chodeb mezi kójemi s lůžky umístěny židle s bezpečnostním rozestupem dva metry.

Sestřičky budou popojíždět od jednoho pacienta ke druhému se stolečkem, na němž mají všechny potřeby pro očkování. Ludka vysvětlil, že bude záležet nejen na zdravotnících, ale také například na administrativních pracovnících, aby celý tým zvládl zástupy příchozích odbavovat plynule.

Naočkování milionu nejstarších sníží v Česku počet úmrtí na covid o 70 procent

Domácí

Již od pátku se spustí elektronická evidence zájemců o očkování nad osmdesát let, kteří mají přednost. Teprve při zápisu do ní se pacient dozví, kdy má dorazit na očkování. Pro širokou veřejnost by se očkování, které je zdarma a dobrovolné, mělo spustit patrně v únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám