Hlavní obsah

V Británii spustili očkování drive-in, vakcína se aplikuje bez vystoupení z auta

ČTK, AP, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve snaze co nejvíce zrychlit vakcinaci zahájili ve městě Oldham na severozápadě Anglie očkování systémem drive-in. Obyvatelé města si tak mohou nechat aplikovat očkovací látku a nevystoupit přitom ze svého vozu. Stačí jen stáhnout boční okénko a vyhrnout rukáv, píše agentura AP.

Foto: AP

V britském Odhamu otevřeli drive-in vakcinační centrum.

Článek

Kromě drive-in očkovacích míst, nemocnic a velkokapacitních očkovacích center na sportovních stadionech se začíná ve velké Británii podávat vakcína také v lékárnách.

Premiér Boris Johnson slíbil, že se bude očkovat proti koronaviru nepřetržitě sedm dní v týdnu, aby vakcínu dostali všichni, kteří patří do nejzranitelnějších skupin.

Zoufalí senioři v Německu: Chceme se nechat očkovat a nemáme šanci

Koronavirus

Johnsonova vláda si stanovila za cíl poskytnout do poloviny února první dávku vakcíny všem osobám starším 70 let, jakož i pracovníkům v první linii zdravotní péče, obyvatelům domovů s pečovatelskou službou a všem, jejichž zdraví je vůči viru obzvláště zranitelné. To je více než 15 milionů lidí.

Podle vládního webu se k pátku podařilo první dávkou jedné z vakcín naočkovat 2,6 milionu lidí a 428 tisíc z nich dostalo už i dávku druhou. Očkuje se vakcínami od společností Pfizer a BioNTech a Oxford-AstraZeneca. Země schválila také vakcínu vyrobenou společností Moderna, ta by měla být dodána zřejmě až na jaře.

Svět bude žít s koronavirem navěky, řekl šéf firmy Moderna

Amerika

V Británii, která má 67 milionů obyvatel, od počátku prosince opět rostou denní přírůstky nakažených. Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 3,2 milionu lidí. S covidem-19 v Británii zemřelo přes 84 tisíc nakažených.

Mnoho nemocnic po celé zemi je na pokraji svých kapacit.

Reklama

Výběr článků

Načítám