Hlavní obsah

Učitelé už třetí dávku mají, zní ze škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesné statistiky neexistují, ale podle odhadů lidí z terénu drtivá většina kantorů už naočkovaná je, a to i třetí dávkou. K povinnému očkování pedagogů se školské asociace staví vlažně.

Foto: David Taneček, ČTK

Pandemie zatím školy nezavřela, od ledna ale bude pro učitele problém s platy.

Článek

Očkovat se mohli zaměstnanci škol prioritně už koncem února, tedy dávkami z prvních zásilek, které byly v ČR k mání.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistik bylo do 22. listopadu očkováno 348 669 pracovníků ve školství. „Data o příslušnosti k prioritním profesním skupinám jsou orientační, neboť řada pracovníků ve školství se očkovala v rámci stanovených věkových kategorií, kde se neuvádí profesní zařazení,“ sdělil Právu Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Plaga je proti prodloužení vánočních prázdnin

Domácí

Jen učitelů mateřských, základních a středních škol je 168 825. Ředitelé škol odhadují, že většina jich možnosti třetí injekce využila. „Teď už si chodí pro třetí dávky. Dobře si uvědomují, že jsou rizikovou skupinou,“ řekl Právu šéf Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc.

Průměrný věk učitelů regionálního školství podle zjištění ministerstva školství z roku 2019 činí 47,2 roku. Patří mezi nejvyšší v Evropě. Na třetí dávku má nárok každý půl roku po aplikaci druhé dávky, do včerejška jí celkově využilo 704 121 osob. Současná i designovaná vláda zvažují, že lhůtu mezi druhou a třetí dávkou zkrátí od prosince na pět měsíců.

Povinné očkování pro lidi nad 50 let, zvažuje vláda

Domácí

Že učitelé neponechávají nic náhodě, přisvědčuje i šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. „U nás jsou z 80 učitelů tři neočkovaní. A kdo mohl, už si pro třetí dávku byl,“ popsala Právu s tím, že důvody kantorů, kteří vakcínu odmítají, nezná. „Stále si však myslím, že je to lepší než ve zbytku společnosti,“ dodala.

„Povinné očkování kantory nevyžene“

I podle šéfa Unie školských asociací Jiřího Zajíčka je proočkovanost pedagogů nadprůměrná. „Většina učitelů se nechala očkovat hned na jaře a většina z nich už si pro třetí dávku byla. Kvalifikovaným odhadem to je 90 procent,“ řekl Právu.

Další rekord. V Česku přibylo 27 717 nově nakažených

Koronavirus

Podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové by zavedení povinného očkování kantorů, jak navrhuje šéf Lékařské komory Milan Kubek, nemělo výrazně většinový souhlas. „Už jsem si na toto téma dělala ankety a zřejmě by pro to byla lehká většina,“ řekla Právu. „Mezi učiteli jsou ti, kteří jsou pro povinné očkování, někteří jsou úplně proti. Ale najdete tam i ty, kteří řeknou, že chápou, proč se to dělá, ale vnímají to jako zásah do osobních svobod,“ vysvětlila.

Neobává se, že by povinné očkování způsobilo odliv části kantorů z profese. „Pořád je učitelské povolání pro lidi, kteří v něm jsou, dost atraktivní, než aby kvůli tomuhle odcházeli,“ přiblížila. Domnívá se, že se jedná o balonek plošného očkování populace, protože pro řešení krize by se měla dělat jiná opatření.

Těhotné se proti covidu často neočkují. Riskují život

Koronavirus

Podle Zajíce by očkování povinné být nemělo, aby se tím dále nepolarizovala společnost. Vedle toho se ředitelé potýkají se situacemi, kdy očkovaní učitelé v případě významného kontaktu s nakaženou osobou nemusí nastupovat karanténu.

I to je podle exministra zdravotnictví a vakcinologa Romana Prymuly infekční zdroj. „Čelili jsme řadě případů třeba ve školství, kdy učitel, který byl očkován, nakazil skupinu žáků, která byla předtím testována jako negativní,“ uvedl v ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám