Hlavní obsah

Účet za koronavirus: Schodek veřejných financí 5,1 procenta HDP, dluh 37 procent HDP

Aktualizováno

Veřejné finance České republiky se v letošním roce propadnou do schodku, který odpovídá 5,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V loňském roce přitom byly v přebytku 0,3 procenta HDP. Veřejný dluh stoupne na 37 procent HDP z loňských 30,8 procenta HDP. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odhad pochází z Konvergenčního programu, který je součástí Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí vypracované ministerstvem financí.

„Nejistoty kolem trvání pandemie nového typu koronaviru, délka trvání jednotlivých již přijatých opatření, výčet možných nových opatření a celkový účet za škody v ekonomice, sociální náklady a rezultující dopady do veřejných financí nebudou zřejmě s jistotou známy ani do konce roku 2020," uvádí materiál.

Resort financí letos počítá s poklesem daňových příjmů včetně příspěvků na sociální zabezpečení o 3,8 procenta. Příští rok by ale měly stoupnout o 7,2 procenta.

Dluh Německa letos rapidně vzroste, přesáhne 75 procent HDP

Koronavirus

Kvůli dopadům šíření nemoci covid-19 ministerstvo prosadilo zvýšení schodku letošního rozpočtu ze 40 na 300 miliard korun.

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Reklama

Související články

Přebytek veřejných financí klesl

Přebytek veřejných financí loni klesl z předloňských 1,57 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 0,89 procenta. Oznámil to ve středu Český statistický...

Výběr článků

Načítám