Hlavní obsah

Trump začal uvolňovat opatření proti šíření nákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Navzdory tomu, že jsou Spojené státy americké v rámci koronavirové nákazy jednou z nejpostiženějších zemí světa, prezident Donald Trump oznámil uvolňování opatření proti šíření infekce ve státech Texas, Vermont a Montana. Ve státě Florida zaplnili lidé znovuotevřené pláže a parky.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Nadále vidíme pozitivní známky toho, že epidemie již vyvrcholila,“ řekl šéf Bílého domu v noci na neděli. Trump je zastáncem brzkého uvolnění karanténních opatření v zájmu záchrany ekonomiky před recesí, guvernéři některých amerických států ale již zdůraznili, že nehodlají opatření uvolňovat předčasně, a že podmínkou pro návrat k běžnému životu je rozsáhlé testování.

Státy Texas a Vermont umožní v pondělí otevřít některé podniky, které byly uzavřeny. Stát Montana začne uvolňovat omezující opatření v pátek.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na Floridě mohli o tomto víkendu lidé poprvé po několika týdnech vyjít na některé pláže. Návštěvy pláží ale i nadále podléhají různým omezením. Může se na ně jen v některých hodinách, lidé si mají dál udržovat od sebe odstup. Povoleny jsou sportovní aktivity, jako například surfování, nikoli však ležení na ručnících, dekách či lehátcích. Na snímcích z pláže v Jacksonville bylo vidět množství lidí, jak plavou či se procházejí, často bez roušek.

Spojené státy jsou zemí, která byla z celého světa koronavirem postižena nejhůře. Počet obětí koronavirové nákazy tam přesáhl 35 tisíc, potvrzených případů infekce je více než 690 tisíc. Tvrdě zasažený americký stát New York se ale například domnívá, že vrchol epidemie už má za sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám