Hlavní obsah

Trump od ledna ignoroval varování bezpečnostních složek

K opatřením, které mají směřovat ke zmírnění šíření pandemie nového typu koronaviru sáhl americký prezident Donald Trump až v polovině března. Lednovým varováním od Národní bezpečnostní rady či ministra zdravotnictví navzdory. Upozorňuje na to list New York Times. Už dříve přišel s podobným zjištěním i Washington Post. První případ nákazy v USA zaznamenali 21. ledna.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

V době, kdy se USA staly zemí s největším počtem nakažených koronavirem i obětí nemoci, čelí americký prezident Donald Trump opět kritice kvůli pozdním opatřením proti šíření nemoci covid-19.

List New York Times uvedl, že Národní bezpečnostní rada NSC (The White House National Security Council), která je zodpovědná za sledování šíření chorob, varovala před vážným dopadem na Spojené státy Trumpa už v lednu.

Už dříve na to upozornil i list Washington Post s tím, že před neviditelným nepřítelem varovala prezidenta zpravodajská služba CIA.

CIA před blížící se nákazou varovala už v lednu. Trump to nebral vážně

Koronavirus

Během několika týdnů NSC představila Trumpovi možnosti, jak zabránit šíření viru, včetně uzavření měst velikosti Chicaga. Ministr zdravotnictví Alex Azar označil nebezpečí za alarmující.

Avšak Donald Trump varování ignoroval - dne 31. ledna sice Spojené státy vyhlásily stav zdravotní nouze a úřady zakázaly vstup do země cizincům, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu - s tvrdšími opatřeními ale Trump čekal.

Až 12. března ohlásil 30denní zákaz veškerých cest do USA z Evropy. Den před tím Spojené státy ohlásily tisíc nakažených.

Po měsíci je situace v USA dramaticky jiná. V neděli dopoledne evidovala země 533 nakažených a přes 20 tisíc obětí nemoci.

Půl milionu nakažených za měsíc. Riziko je nízké, chlácholil Američany Trump koncem února

Koronavirus

Trump v průběhu šíření viru v zemi vystupoval spíše optimisticky nebo riziko zlehčoval.

„Existuje teorie, podle které se v dubnu, kdy se oteplí, virus zlikviduje. Ještě to nevíme, ještě si nejsme jisti, ale to je za rohem,“ uklidňoval třeba 14. února.

USA už mají nejvíc obětí na světě. Zkoušený New York vyhlíží naději

Koronavirus

Až v březnu se jeho rétorika změnila. „Věděl jsem, že je to pandemie už dávno předtím, než se to tak pojmenovalo,” tvrdil americký prezident sebevědomě 17. března po dvou měsících předkládání mnohem pozitivnějších scénářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám