Hlavní obsah

Trump chce zákonem přinutit General Motors vyrábět plicní ventilátory

– Washington

Americký prezident Donald Trump nařídil ministerstvu zdravotnictví, aby s využitím zákona o obranné výrobě přinutilo General Motors plicní ventilátory pro vládu USA vyrábět.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Spojených států Donald Trump

Článek

"Řekli, že nám velmi rychle dají 40 000 velmi potřebných ventilátorů. Nyní mluví o tom, že jich bude jen 6000, že budou koncem dubna a že za ně chtějí balík," napsal na twitteru Trump. Poukázal na to, že s General Motors nikdy nic dobře nedopadne.

Do korporace se pak pustil i v dalších tweetech. "General Motors musí okamžitě otevřít svou hloupě opuštěnou továrnu v Lordstownu v Ohiu, nebo další továrny a začít dělat ventilátory, okamžitě!!!!!!," napsal prezident.

Trump v případě General Motors zmínil možnost uplatnění zákona o obranné výrobě, který umožňuje nařídit společnostem výrobu nezbytnou pro zajištění bezpečnosti USA. O několik hodin později Bílý dům oznámil, že Trump se rozhodl zmíněný zákon z dob studené války využít.

Prymula vysvětluje výrok WHO o nesmyslnosti roušek: Chtějí zabránit jejich nedostatku

Domácí

"Podepsal jsem prezidentské memorandum, kterým nařizuji ministrovi zdravotnictví (Alexi Azarovi) využít veškeré pravomoci požadovat po General Motors přijmout, uskutečnit a upřednostnit federální smlouvy na ventilátory," uvedl Trump v prohlášení zveřejněném Bílým domem.

Trump na 17:30 místního času (22:30 SEČ) ohlásil tiskovou konferenci. Podle Reuters prezident oznámí výrobu ventilátorů v řádu tisíců kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám