Hlavní obsah

Třetí dávku už dostalo přes tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na posilující třetí dávku očkování proti covidu přišlo od pondělí do středečního večera 1147 z přibližně 10,5 tisíce lidí, kterým už uplynulo osm měsíců od ukončené vakcinace nebo patří mezi rizikové. Jsou mezi nimi hlavně zdravotníci. Nejstarších seniorů je zatím minimum.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Ilustrační foto.

Článek

V pondělí absolvovalo pře­očkování podle dat ministerstva zdravotnictví 282 lidí, v úterý přes 544 a ve středu dalších 321.

„Doporučujeme posilující dávku lidem, kteří jsou ve větším riziku. To jsou chronicky nemocní pacienti, kteří mají predispozici mít těžší průběh covidu, senioři starší 60 let, zdravotníci a sociální pracovníci,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hodnotit zájem je podle něj zatím předčasné.

Z veřejně dostupných dat je zřejmé, že ho zatím vyslyšeli hlavně lidé ve věku 40–49 let, 50–59 let a 60–69 let. V každé skupině dostalo třetí dávku Pfizeru kolem 250 lidí. Často jde o zdravotníky očkované mezi prvními. Jen brněnská FN u svaté Anny jim začátkem týdne podala přes 75 dávek.

Dobré zprávy z domovů seniorů: nakažených je minimum

Domácí

„Naši zdravotníci se očkují na svých pracovištích,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Pražská nemocnice na Bulovce má napilno. Do čtvrtečního rána tam dostalo posilující dávku 99 zájemců, ovšem většinou z řad veřejnosti.

Pokud jde o seniory starší 70 či 80 let, ti se první dny na přeočkování nehrnuli. Posilují­cí dávku proti covidu dostalo 27 nejstarších, ve skupině 70–79 let pak 118 zájemců.

Očekává se, že se to změní v příštích několika týdnech, a to z několika důvodů. Zaprvé mnoha starším seniorům uplyne potřebný osmiměsíční interval od druhé dávky, byť většina sedm­desátníků se k ní dostala až v březnu. Současně budou moci od poloviny října zajít i ke svému praktickému lékaři.

Třetí dávka pomáhá, dokládá studie

Blízký a Střední východ

A zadruhé do sociálních zařízení vyjedou mobilní očkovací týmy. Třeba Praha chce s vakcinací klientů a pracovníků začít první říjnový víkend. V Brně vyrazili zdravotníci do Domova pro seniory Vychodilova už ve čtvrtek. Jde o jeden z prvních, kde se dostali klienti začátkem roku k vakcíně. Posilující dávku tam chtělo přes šest desítek lidí.

„Téměř všichni účastníci prvních dvou dávek souhlasí se třetí dávkou. Výjimky jsou většinou pouze z důvodu zdravotního omezení nebo třeba pozdějšího termínu očkování,“ upřesnil Právu ředitel domova Petr Němec. V první skupině se dostalo na bezmála 60 klientů a čtyři pracovníky, další čtyři klienti dostali teprve první dávku.

Registrace bez problémů

Úřady zatím žádné problémy s registrací k posilující dávce neevidují. Nápor očekávají až v dalších měsících, kdy uplyne potřebný interval stovkám tisíc očkovaných.

„Evidují se i pokusy o registraci, které z nějakého důvodu neprojdou. Z většiny je to kvůli tomu, že neuplynulo osm měsíců od ukončeného očkování,“ řekl Právu mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Za rok je po pandemii, míní šéf Moderny

Koronavirus

Na přeočkování se mohou lidé hlásit u svého praktika nebo přes centrální registrační systém na www.crs.mzcr.cz. Možností jsou i centra bez registrace.

Podmínkou pro podání posilující dávky je odstup od ukončeného očkování minimálně osm měsíců. Rizikoví pacienti, třeba s oslabenou imunitou nebo po transplantaci orgánů, mohou přijít i dříve, doporučí-li to lékař.

Aspoň jednu dávku očkování má za sebou v Česku přes šest milionů z 10,7 milionu obyvatel. Ukončené očkování má 55 procent občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám