Hlavní obsah

Dobré zprávy z domovů seniorů: nakažených je minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sociálních zařízeních vládne zatím mírný optimismus. Povinné testování tisíců klientů a pracovníků, kteří neprodělali covid ani nejsou očkovaní, zatím odhalilo jen desítky nakažených. Zpravidla jde o zaměstnance. Právu to sdělil prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Minimální záchyt potvrzují i hygienické stanice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podle zpětných vazeb našich členských organizací je výskyt pozitivních testů v nízkých desítkách,“ řekl Horecký. Jde podle něj o ojedinělé případy, byť souhrnná data asociace nemá.

V domovech seniorů a se zvláštním režimem je zhruba 59 tisíc lůžek a od loňského října se tam nakazilo asi 23 tisíc klientů, po startu očkování v lednu začaly počty výrazně klesat. Podle odhadů dostalo vakcínu asi 60 až 65 procent pracovníků v sociálních službách. U klientů přesahuje proočkovanost 90 procent.

Bez jediného případu covidu jsou od začátku letošního září sociální zařízení třeba v Moravskoslezském kraji. „Výskyt evidujeme v jednom zdravotnickém zařízení v kraji,“ uvedl mluvčí krajské hygieny Aleš Kotrla. „Primárně se jednalo o pozitivní klienty, v současnosti jsou hlášení pozitivní ­klienti i personál,“ doplnil mluvčí krajské hygieny.

Maláčová: Trvám na plošném navýšení. Tři tisíce pro všechny státní zaměstnance

Domácí

Kraj je přitom aktuálně místem s druhým největším počtem nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

První je Praha. Ještě před pár týdny vedlo žebříček Karlovarsko. Ani tam hygienici v domovech seniorů a podobných zařízeních nezachytili v uplynulých týdnech jediný případ. „Od 1. září nebyl potvrzen metodou RT-PCR žádný případ covidu-19 v zařízení sociálních služeb,“ sdělila mluvčí karlovarské krajské hygienické stanice Jana Háčková. Nulu v domovech seniorů hlásí i středočeská hygiena.

Horecký chce s ohledem na nízké záchyty žádat o zrušení povinnosti testovat klienty na konci října.

Senioři bez domova mají v Praze nový Přístav. Je tu klid a čisto, pochvalují si

Domácí

Vakcínu dostalo 90 procent klientů

Klidný vývoj potvrzuje i Domov pro seniory Karlovy Vary-Stará Role. „Pozitivita byla zjištěna u pracovníků a klientů pouze při podzimní a jarní vlně. V současné době jsme pozitivitu u nikoho nezaznamenali,“ řekla sociální pracovnice domova Olga Dacková. Každý týden tam musí podstoupit test 12 zaměstnanců a pět klientů.

Podobně jsou na tom v Domově důchodců Horní Planá, kde se testuje sedm seniorů a zhruba dvě desítky pracovníků. Zatímco klienti čekají na aplikaci druhé dávky a brzy pro ně povinnost testování pomine, u zaměstnanců je situace jiná. „Je to jejich osobní přesvědčení,“ vysvětlila ředitelka domova Renata Březinová, proč se nechtějí nechat očkovat. Proti testům ale nijak nevzdorují.

Na antigenní test musí jednou za sedm dní všichni, kteří nejsou očkovaní, po covidu anebo byli 72 hodin před termínem pravidelného testování na PCR testu. Týká se to LDN, léčebných ústavů, domovů pro seniory nebo třeba domovů se zvláštním režimem. „U seniorů v pobytových zařízeních so­ciálních služeb se povinnost týká zhruba 5000 osob,“ upřesnil Horecký. Povinnost platí i pro zařízení následné péče.

Důchody v roce 2025 budou nad 18 tisíc. Způsob valorizace je potřeba změnit, řekl expert

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám