Hlavní obsah

Toulaví psi můžou být chybějícím článkem v přenosu koronaviru, tvrdí nová studie

Podle nové studie Ottawské univerzity v Kanadě, založené na chování koronaviru SARS-CoV-2 ve vztahu k dinukleotidům CpG, se mohl virus z netopýrů na člověka dostat přes toulavé psy. Studie se ale setkala s kritikou.

Foto: Profimedia.cz

Toulaví psi (Ilustrační foto)

Článek

Dosud vědci měli za to, že zvířetem, přes které přešla nákaza virem SARS-CoV-2 z netopýrů na člověka, byli luskouni. Z nové kanadské studie však vyplývá, že by to spíš mohli být toulaví psi.

Autor studie, profesor Sü-chua Sia z Ottawské univerzity, nabízí scénář, podle kterého se koronavirus dostal z netopýrů do psů tak, že požírali netopýří maso. Cesta na lidi právě přes psy je podle něj jediným možným vysvětlením konkrétního chování nového koronaviru, kdy redukuje tzv. dinukleotidy CpG (Cytosin-fosfát-Guanin) ve své RNA.

Tyto dinukleotidy jsou důležité pro reakci imunitního systému hostitele, neboť na ně reaguje antivirová bílkovina označovaná „ZAP”, která má tzv. zinkový prst. Ten umožňuje vazbu bílkoviny na DNA či RNA. Jméno dostal právě po iontu zinku a tvaru zahnutého prstu.

Hamáček: Nejsme v bodu zlomu, chci dál nouzový stav

Koronavirus

Virus SARS-CoV-2 je ovšem schopen redukovat své dinukleotidy CpG. „Je to zhruba tak, že snížené množství CpG ve virovém patogenu znamená vyšší riziko pro zdraví obyvatelstva a naopak,” cituje web britského deníku Daily Mail, který zprávu přinesl, profesora Siu.

A kde k tomu přijdou psi? Studie zkoumala netopýry, luskouny, psy, hady a lidi a pouze u psů našla ostatní koronaviry s podobně nízkými hodnotami CpG jako u nového koronaviru SARS-CoV-2.

Psí koronaviry také napadají trávicí systémy svých hostitelů, do kterých se dostávají pomocí bílkoviny ACE2. Ta je přítomná i ve střevech lidí. A souhlasí to s vysvětlením, že nízké hodnoty CpG se u předka viru SARS-CoV-2 vyvinuly v trávicích traktech savců.

„Další oporou pro toto tvrzení je zpráva, že velké množství pacientů s nemocí covid-19 trpí zažívacími obtížemi,” dodává Sia. Jeden z prvních pacientů v USA měl dokonce mít průjem dříve než kašel a horečku.

Česko má 143 uzdravených za den, celkem už 819

Koronavirus

Studie se ovšem setkala s kritikou. James Wood, expert na veterinární medicínu Univerzity v Cambridge, uvádí, že „je obtížné pochopit, jak autor vůbec něco z této studie dovodil, či vypracoval hypotézu, natož aby zjistil, že virus způsobující nemoc Covid-19 se vyvinul skrz psy”.

„Je tu příliš mnoho rušivých vlivů a příliš málo přímých dat. Nevidím v této studii nic, co by podporovalo tento předpoklad o přenosu skrz psy,” dodává Wood. Majitelé psů by se podle něj neměli na základě této práce nijak znepokojovat.

Obdobně hovoří i starší zprávy - o přenosu koronaviru ze psů na lidi neexistují důkazy. Ty ale zkoumaly možnosti přenosu z domácích mazlíčků, nikoliv z toulavých psů či z případné konzumace psího masa.

Reklama

Výběr článků

Načítám