Hlavní obsah

Tisíce Evropanů demonstrovaly za návrat k normálu

Právo, DPA, ČTK, vpl, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí vyšly o víkendu do ulic v několika evropských zemích – Německu, Francii, Británii, Švýcarsku a Polsku, aby daly najevo nespokojenost s tím, jak si vlády počínají v koronavirové krizi, a především proti ochranným opatřením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v Evropě za návrat k normáluVideo: Reuters/AP

 
Článek

Navzdory skutečnosti, že jednotlivé zemské vlády o překot oslabují dosavadní restrikce a spolková kancléřka dala na srozuměnou, že nemá pravomoci tomu čelit, Němci druhý víkend po sobě masově protestovali.

Podle agentury DPA se demonstrací účastnili i pravicoví extremisté, odpůrci očkování, příznivci konspiračních teorií, ale i ti, na které restrikce dopadly nejtíživěji: rodiče školáků, hospodští, zaměstnanci hotelů a penzionů, umělci.

Ve Stuttgartu úřady povolily demonstraci jen s omezením počtu účastníků na pět tisíc. Podle DPA se ale odpůrců koronavirových opatření sešlo mnohem více, a někteří lidé tak museli zůstat před branami areálu, v němž se akce konala. Stížnost na omezení počtu účastníků, kterou podal Michael Ballweg, organizátor demonstrace, správní soud minulý týden odmítl.

Němci už toho mají dost. Demonstrovali proti koronavirovým opatřením

Koronavirus

Podle DPA přišlo na stuttgartský protest jen málo lidí se zakrytými ústy a nosem. Nápis na jednom z transparentů hlásal, že rouška je „moderním otroctvím“. V Mnichově vyhradili pro demonstraci pozemek na Tereziánské louce, kde se každoročně koná pivní festival Oktoberfest.

Foto: Christian Mang, Reuters

Demonstrace v Berlíně

Několik set odpůrců pandemických opatření dalo o sobě vědět také v Berlíně. Ve Frankfurtu nad Mohanem se naopak shromáždili odpůrci protestů, kteří demonstranty obviňovali z „nacistické propagandy“. V Drážďanech přišel do parku nedaleko centra s protestujícími debatovat i saský premiér Michael Kretschmer. Lidé po něm požadovali okamžité zrušení všech opatření.

Další ostré střety v Hongkongu. Podle úřadů demonstranti porušovali koronavirová pravidla

Svět

Demonstraci u sídla švýcarské vlády v Bernu policisté rozehnali a desítky účastníků zadrželi. Podobně zasáhla policie v Curychu a Basileji. V alpské konfederaci jsou zakázaná všechna shromáždění s více než pěti lidmi.

Nejvíc deset lidí na jednom místě

Metropolitní policie zadržela v sobotu 19 lidí za to, že v areálu Hyde Parku v centru Londýna úmyslně narušili nařízení o sociálním odstupu během protestu proti těmto pravidlům.

Francouzští demonstranti z hnutí tzv. žlutých hvězd obnovili v sobotu pravidelné protesty, když do ulic vyšli poprvé od zmírnění omezení. Ministr vnitra Christophe Castaner v předstihu varoval, že na jednom protestním shromáždění nesmí být víc než deset lidí. Demonstranti, kteří kráčeli ulicemi Paříže, Lyonu, Marseille, Montpellieru a Štrasburku, to řešili tak, že se po deseti střídali v pochodu.

Policie ve Varšavě použila v sobotu slzný plyn proti protestujícím, kteří žádali, aby polská vláda rychleji povolovala opětovné otevírání firem. Demonstranti nesli transparenty s nápisy „Práce a chléb“, „Znovu to bude normální“, „Z čeho máme žít?“.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Demonstrace proti opatřením španělské vlády v Leonu

Protestovalo se i ve Španělsku, v Madridu se v pátek lidé demonstrující proti koronavirovým opatřením střetli s policií. Po čtyřech dnech pouličních protestů propuklo násilí v madridské čtvrti Salamanca, napsal zpravodajský server Express. Po dvou měsících jedněch z nejpřísnějších karanténních opatření v Evropě nyní španělská vláda bojuje proti sílícímu odporu vůči způsobu, jakým se k pandemii postavila.

Foto: John Sibley, Reuters

Víkendové protesty proti opatřením proti šíření koronaviru v londýnském Hyde Parku

Reklama

Výběr článků

Načítám