Hlavní obsah

Testy tří dětí nakažené ženy jsou negativní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Testy tří dětí nakažené ženy z Prahy 6 jsou negativní. Dvě z dětí navštěvují základní školu v Praze 6. V ní je ve čtvrtek ředitelské volno. Nyní tak škola může fungovat bez dalších opatření. Ve středu večer to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Vyšetření rodiny se bude opakovat po 14 dnech, jsou stále v karanténě. „V tuto chvíli jsou negativní, nemohly virus dále šířit,“ řekl o dětech Vojtěch.

Děti podle něj nemohly nikoho nakazit a škola může fungovat dál. Negativní je i test jejich dědečka. U manžela ženy byl test neprůkazný a bude se opakovat.

V Itálii zemřelo na Covid-19 za den 28 lidí

Koronavirus

Vojtěch se vyjádřil i ke způsobu, jakým byla žena testována. Podle něj udělala vše správně. Obrátila se na svou lékařku, na hygienickou stanici. „Měla mírné příznaky bez teplot, pobývala na hranici regionu Lombardie a Trentino, v tomto směru bylo vyhodnoceno, že není indikována pro dané vyšetření,” řekl Vojtěch. Testy jí tedy provedeny nebyly.

Podle Vojtěcha byla ženě doporučena soukromá laboratoř. „Já si myslím, že to není správně, aby každá laboratoř prováděla takovéto vyšetření,” řekl.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Podle něj není možné, aby testy prováděl kdokoliv, protože je potřeba zaručit jejich kvalitu. Podle něj si žena dělala tyčinkou výtěr v nose, pro test je ale potřeba „udělat hlubší zásun tyčinky, aby nebyl test falešně negativní.”

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová řekla, že je na hygienické stanici, jak na každý případ zareaguje. Podle ní se situace mění a je potřeba vyhodnocení situace tomu přizpůsobit.

„Řada symptomů onemocnění je mírná, což komplikuje naši práci,” řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám