Hlavní obsah

Stát reguluje ceny testů, nemocnice je přestávají dělat

Právo, Novinky, ČTK, ib, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stanovení maximální ceny za test na covid-19 na 1674 korun přimělo nemocnice v Plzeňském kraji, aby testování samoplátců ukončily. Prý se jim už nevyplatí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) cenu hájí s tím, že jde o částku, kterou za test hradí pojišťovny.

Foto: Novinky

Testování na přítomnost koronaviru.

Článek

„Vyšel cenový předpis ministerstva zdravotnictví a všichni poskytovatelé tento věstník obdrží. Je to standardní postup a jsou povinni se podle něj řídit,“ řekl ministr. Pokud nechají cenu vyšší, je to podle ministra bezdůvodné obohacení a může být trestáno.

Za nařízenou částku nedokážeme v tuto chvíli vyšetření v našich smluvních laboratořích zajistit
mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje

Podle něj není férové argumentovat tím, že samotný test laboratoří stojí 200 až 350 korun, protože v tom není započítána práce laborantů, kteří musejí testy zpracovat a vyhodnotit. Dalších 82 korun nad částku 1674 se bude účtovat za odběr.

Nemocnice v Klatovech a Domažlicích, které spravuje plzeňské hejtmanství, od soboty testování samoplátců ukončí. Doposud lidé ve zmíněných zařízeních platili 2800 korun.

„Za nařízenou částku nedokážeme v tuto chvíli vyšetření v našich smluvních laboratořích zajistit,“ uvedl Jiří Kokoška, mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje. „Nemáme tak kam posílat odebrané vzorky ke zpracování, a tudíž jsme nuceni službu pozastavit nebo možná i definitivně ukončit,“ dodal Kokoška.

Páteční zájemci ještě testy prošli. „Lidé, kteří byli objednáni na další dny, nemocnice obvolají, situaci jim vysvětlí a rezervace zruší. Jedná se zhruba o tři stovky lidí,“ konstatoval Kokoška s tím, že objednávání po telefonu i on-line již bylo pozastaveno.

Testování ukončila i nemocnice v Kroměříži.

V pěti středočeských nemocnicích zřizovaných krajem se cena za test naopak rapidně sníží. Teď za ně nemocnice účtovaly 2900 korun. „Přistoupili jsme na nižší cenu, v souladu s věstníkem ministerstva je to 1756 korun za PCR test a 250 korun za Rapid test,“ potvrdil Právu mluvčí Středočeského kraje Jan Nováček.

Test na covid-19 bude stát nejvýše 1674 korun

Koronavirus

V Rakousku podle ministra stojí test 90 až 150 eur, tedy zhruba 2500 až 4100 korun. V Německu je rozptyl cen větší, test se tu dá pořídit od 30 eur (825 korun) až do 180 eur (4950 korun). V Česku se dosud ceny pohybovaly mezi 1264 korunami za test, když si odběr zákazník udělal sám, po zhruba 3500 korun.

Zdarma testy nebudou

Kromě lidí, které kvůli podezření na nákazu novým typem koronaviru pošle na testy lékař, si ho mohou zájemci také zaplatit. Dělají to v současné době pravidelně například ti, kdo jezdí do zahraničí za prací. Do skončení nouzového stavu museli test podstoupit jednou za dva týdny, od příštího týdne mají tuto povinnost jednou měsíčně.

Senátoři kvůli tomu podali stížnost k Ústavnímu soudu, podle nich byl čtrnáctidenní interval diskriminační. „Rizika při cestách pendlerů objektivně existují. Stát si může stanovit pravidla,“ řekl k tomu ministr. O tom, že by měly být testy zdarma, ministerstvo neuvažuje, náklady jsou podle Vojtěcha legitimní.

Testování před odjezdem a po příjezdu bude zřejmě podmínkou i pro cestování do zahraničí. Při vstupu je požadují některé země, při návratu Česko.

Cena testu stanovená ministerstvem je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže nepřijatelná, žádá, aby stál kolem 500 korun. Právě pro cesty ze zahraničí bude zřejmě test potřeba. Pokud by lidé test nepodstoupili, budou zřejmě muset do čtrnáctidenní karantény. Tu by jim na rozdíl od té nařízené lékařem ale stát z nemocenského pojištění nehradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám