Hlavní obsah

Testování remdesiviru v Číně předčasně ukončili, chyběli pacienti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká společnost Gilead ve středu předčasně ukončila druhý test léku remdesivir v Číně. Nedostávalo ho dost pacientů v lehkém a středně těžkém stavu. Jednalo se o testy s kontrolní skupinou. Rozhodnutí vedlo k poklesu akcií firmy o tři procenta.

Foto: Reuters

Ampulky s remdesivirem pro klinické testy

Článek

Společnost v současné době prováděla pět různých testů léku. Čínský test probíhal u pacientů, kteří neměli vážný průběh nemoci jako předchozí testovaní, ale u těch s méně závažným průběhem, kteří však přesto vyžadují hospitalizaci.

Cílem bylo zjistit, jakému typu pacientů je vhodné lék podávat, kdy a v jakých dávkách. O zastavení testů informovaly americké Národní zdravotní instituty (NIH). Test byl podle prohlášení zrušen, protože v současnosti je epidemie covid-19 v zemi pod kontrolou a nelze získat vhodné pacienty.

Testů zahájených 12 února se mělo účastnit přes 300 lidí a polovině lidí se mělo dávat placebo, zatímco druhá by dostávala lék. Výběr měl být náhodný.

Čína ve čtvrtek ráno oznámila stejně jako ve středu jen 46 nových případů nákazy koronavirem. Počet potvrzených případů nákazy tak vystoupil na 82 341.

Pro firmu je rozhodnutí zastavit čínskou fázi testování nepříjemné. Zatím byla zveřejněna jen data získaná z léčení 53 vážně nemocných. Ta sice ukázala u dvou třetin pacientů zlepšení, jenomže se testu neúčastnila kontrolní skupina, která dostávala placebo. Interpretace výsledků je proto obtížná.

Remdesivir pomohl dvěma třetinám nemocných, ukázala raná studie

Koronavirus

Expert na biotechnologii u investiční banky RBC Capital Markets Brian Abrahams dospěl k závěru, že účinnost léku je zřejmě omezená, a proto firma další výsledky už nezveřejnila. Zdůvodnění, že neměla dost pacientů, je podle něj pochybné, protože 237 je dostatečný počet. V předchozím testování jich měla jen 53. Navíc tentokrát měla k dispozici i kontrolní skupinu s placebem. Podle něj dál platí, že „pravděpodobnost účinnosti remdesiviru je 50 na 50“. Uvedl to web BioSpace.

S napětím se proto čeká na výsledky dalších testů, které probíhají v USA a Evropě. Remdesivir byl podán asi 1800 nakažených. Byl mezi nimi i český taxikář, který se zotavil.[celá zpráva]

Remdesivir už taxikář dobral. Vítězství je na dohled

Koronavirus

Gilead současně zdůraznil, že na remdesiviru, který byl původně vyvinut na ebolu, ale jiné látky se ukázaly účinnější, jeho budoucnost nestojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám